Прокурор Стоил Тойчев: Имаше леки намеци за делото срещу Дивизиева

Натиск в хода на делото срещу настоящия шеф на кабинета „Орешарски" Мария Дивизиева в класическия смисъл на думата не е имало, но е имало намеци в определена насока от лица, които могат да правят такива намеци. Това заяви разследващия по делото прокурор Стоил Тойчев в интервю за предаването „Здравей, България" на Нова телевизия.
Според обвинението през 2008 г. Дивизиева, в качеството й на шеф на Оперативна програма „Административен капацитет", и двама висши магистрати - Веселин Пенгезов и Петър Петков, са злоупотребили с усвояването на евросредства, изразходвани за подобряване на работата във военните съдилища. Тойчев уточни, че въпросните лица не са правили опити за намеса по делото.
На въпроса защо пет години след началото на делото се дава гласност на това разследване, Тойчев заяви, че това е направено по негова преценка и решение.
„Преценил съм, че момента, в който е образувано делото, не е имало какво да се съобщи на обществото. С оглед развитието на делото, мисля, че преценката ми е правилна. Защо се съмнявате в това, че по дело от такъв характер и такава специфика да е имало натиск и опит за въздействие? Трудно е да се говори за неща, които няма как да бъдат доказани и подкрепени с факти", каза разследващият прокурор .
Той посочи, че документацията на проекта, по който е трябвало да бъде изградена информационна система за прозрачност на военните съдилища, е подменена на 80%.
„Не бих могъл в момента да отговоря за какви суми се касае, това е въпрос, който ще решават колегите от Софийска военно-окръжна прокуратура и ще преценяват за какви суми да повдигнат обвинения. Целият проект е на стойност над половин милион лева. В резултат на извършеното, тези пари ще бъдат изгубени за републиканския бюджет като европейско финансиране и ще бъдат за сметка на Висшия съдебен съвет", обясни Тойчев.

Станете почитател на Класа