Шефката на премиерския кабинет с обвинение заедно с Пенгезов

Ръководителят на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева също ще получи обвинение за компрометирания европейски проект за създаване на интегрирана система на военните съдилища. Това съобщиха неофициално пред Mediapool от държавното обвинение. По тази афера вече са повдигнати обвинения председателите на две важни съдилища – Веселин Пенгезов (Софийски апелативен съд) и полковник Петко Петков (Военноапелативен съд).

Дивизиева бе заместник-министър на държавната администрация в кабинета "Станишев" и отговаряше пряко за оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), когато проектът е стартирал през 2008 година. От прокуратурата неофициално обясниха, че тя е заподозряна, че е съветвала военните съдии как да нагласят процедурите и как да се "антидатират" документи. Антидатирането е незаконна подмяна на истинската дата на съставяне на официалните документи с цел тя да се нагласи според нуждите на съставящия ги.

От прокуратурата заявиха, че разполагат с писмени доказателства и свидетелски показания за вината на Дивизиева, която е съпруга на министъра на културата Петър Стоянович. Срещу нея все още не са повдигнати обвинения, но неофициалната информация е, че това "ще се случи скоро". Тя вече бе разпитана като свидетел.

По-рано в понеделник Веселин Пенгезов посети сградата на ДАНС, за да му бъдат повдигнати четири обвинения. Преди това той прогнозира, че сред обвиняемите ще попадне и Мария Дивизиева, но по-късно каза, че тя не е сред тях. Засега по аферата "ОПАК" са обвинени само той и настоящият председател на Военноапелативния съд полковник Петко Петков.

Станете почитател на Класа