Председателят на Военно-апелативния съд Петър Петков вече е обвиняем

Председателят на Военно-апелативен съд полк. Петър Петков вече е обвиняем. Той е получил обвинение за длъжностно присвояване. Няма мярка за неотклонение.  Това каза самият той на излизане от сградата на ДАНС, където прокуратурата му повдигна обвинение. Полк. Петков получи обвинението за по-малко от половин час. "Нямам притеснения, нито лично аз, нито колегата Пенгезов. Всички действия, които сме извършили при реализацията на въпросния проект за информационна система на военните съдилища, са извършени съобразно закона. Не сме злоупотребили с никакви обществени средства, нито за лични нужди, нито в интерес на други лица", каза Петков. Той подчерта, че техните действия не са укорими от наказателно-правен и дори и от морален аспект.

Полк. Петков е заявил на прокурора от Военно-окръжна прокуратура, че ще съдейства максимално, за да се изяснят обстоятелствата по делото и каза, че те това са го правели през целия период на разследването, който е от лятото на 2010 г. Единственото, което искам е разследването да приключи в разумни срокове и всички коментари, които правим, да ги правим в съдебната зала, за да защитя името си, добави още Петков.

В 11 ч. се очаква обвинение за злоупотреба с евросредства да бъде повдигнато на Веселин Пенгезов, председател на Софийския апелативен съд.

Разследването срещу председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и председателя на Военно-апелативният съд Петър Петков за злоупотреба с евросредства продължава вече четири години и е от 2010 г. То е за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се финансира по Оперативна програма "Административен капацитет" и е спечелен от Военно-апелативният съд, когато Пенгезов е бил негов председател.

Стойността му е 700 хил. лв., като реално са изразходвани 520 хил. лв. Пенгезов е бил проверяван във връзка с изхарчените европари и след финансов одит му е наложена глоба от 5000 лв. Впоследствие обаче и тя била отменена от съда. Любопитен детайл е, че двамата са получили призовките си в първия работен ден след Великденските празници и първият възможен, след като Висшия съдебен съвет откри процедура за избор на нови шефове на двете съдилища. За втори мандат се готвеха и Пенгезов, и Петков.

Станете почитател на Класа