Прокурорите по делото "Октопод" отхвърлиха отвод на Румяна Ченалова

Прокурорите по делото "Октопод" счетоха за неоснователно искането за отвод на съдия Румяна Ченалова, председателстваща съдебния състав.

Прокурорите се аргументираха с това, че не са налице предпоставки за отвод, защото изявленията на един народен представител не ангажират никого. И че ако се тръгне по тази логика, подобни искания могат да направят и за други съдебни производства и по този начин съдебното следствие да бъде блокирано. Прокурорите казаха, че ако защитата е имала съмнения, би следвало да поиска отвод на председателстващия съдебния състав много по-рано. Те смятат, че изявленията са само на едно лице, което е Делян Пеевски и липсват мнения на други замесени лица. Според прокурорите, материалите, представени от защитата, са селективно приложени изявления. Те припомниха, че главният прокурор Сотир Цацаров поне частично е опровергал изявленията на Делян Пеевски и че ако Пеевски е народен представител, то Цветан Цветанов също е такъв и не е редно съдебната зала да се превръща в място за коментар на Делян Пеевски. Информацията е неясна, според прокурорите и недоказана.

По-рано днес защитата на Алексей Петров поиска отвод на съдия Румяна Ченалова, председател на съдебния състав по делото "Октопод". Защитата представи две папки с материали, в които са включени изявленията на Делян Пеевски през последните дни в медиите, от които става ясно, че Цветан Цветанов е полагал усилие да изрази специално отношение към председателстващата съдебния състав и особен интерес точно тя да разглежда делото. Сред останалите мотиви е наличното производство срещу съдия Ченалова в Македония.

Във връзка с това защитата на Петров обясни, че това поставя под съмнение безпристрастността на съда. Алексей Петров също каза, че е съгласен със становището на своите защитници.

На днешното заседание се очаква да бъдат разпитани няколко свидетели, сред които е и Нешка Робева, която се яви тази сутрин в СГС.

Съдът трябва да реши дали да свали обвиненията срещу Алексей Петров, Антон Петров, братята Дамбовци и адвокатът Николай Велков. Те подадоха молба делото срещу тях да влезе в съда или обвиненията срещу тях да бъдат свалени.

Това се случи, след като разследването срещу тях се проточи 4 години. Прокуратурата не спази срока, даден от съда, и сега обвиненията срещу групата за данъчни престъпления трябва да паднат. Петимата обвиняеми бяха арестувани за данъчни престъпления, пране на пари и източване на комбинат "Кремиковци". В момента банковите им сметки са блокирани, а имотите им запорирани от Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

Станете почитател на Класа