Първанов: Трябва да има ден на примирението

В българския обществен календар трябва да има ден, който да символизира примирението, не само за гражданския мир. Това заяви президентът Георги Първанов вчера на дискусия в Софийския университет, посветена на 4 февруари 1997 г. и организирана от фондация „Институт „Николай Добрев“. Преди 13 години той като лидер на социалистите и покойният Николай Добрев в качеството си на кандидат за премиер върнаха мандата за управление на БСП.
Президентът предложи да „има място, в което да съберем героите, иконите и на лявото, и на дясното и да превъзмогнем тясно партийното, идеологическото". Той поясни, че големите решения в политиката не са плод на емоция, още по-малко на натиск, а на обсъждане. На въпрос след срещата дали вижда емоционални и непремерени действия в сегашните управляващи, Първанов уточни, че не желае да прави исторически аналогии.
Пред участниците в срещата той заяви, че консенсусът е ключово условие за успешна политика и добави, че през 1997 г. е мислил, че ще бъде най-краткотрайният лидер на БСП. Първанов добави, че в действията им с Николай Добрев нямало нищо мисионерско и не мислили тогава, че ще получат признание. „Нямаше да е драма, ако вътре в БСП бяха решили, че не сме екипът, който ще изведе партията на друга позиция“. „Николай Добрев извърши тогава огромна работа по подготовката на антикризисната програма, имаше поне 7-8 варианта на развитие. По онова време беше възможно най-доброто, но то нямаше историческия шанс да се реализира“, припомни Първанов.„Добре е не само в Гоце Делчев, родният град на Добрев, да има улица на неговото име“, каза още държавният глава.
Президентът каза, че заради решението си на 4 февруари преди 13 години, той и Добрев са получили тежки упреци от своите съпартийци. Въпреки това е имало няколко години, в които при все че левицата е била натикана в ъгъла, а сините са били на върха, е имало разумен диалог, от който е спечелила нацията. Президентът припомни, че БСП е била виновна за банковата и зърнената криза и добави, че винаги ще се бори срещу голямата лъжа, че двамата с Николай Добрев са отишли при тогавашния президент Петър Стоянов с готов проект за правителство и той ги е убедил да се откажат в 12 часа. „Не може историята да се пренаписва по такъв начин“, каза Първанов.


Георги Първанов пред в. „Труд“: Ще остана в политиката

- Ще остана в политиката. Как ще го направя е друг въпрос. Аз съм доказал, че не ми трябва партия и избори, за да правя добра политика.
- Нееднократно са ми предлагали да оглавя правителства и винаги съм отказвал. Не мога да си представя, че някой би приел да бъде премиер на чуждо мнозинство.
- При всички положения ще има преформатиране на политическото пространство - и вляво , и вдясно. След края на кризата ще се родят други модерни политически идеи. Ще се появи нова мрежа от граждански структури.
- Пред БСП стои въпросът за по-ясната й идентификация, за укрепване на цялата й структура. Стоят и кадровите въпроси.
- Ще запазя своя принцип за ненамеса в кадровата политика на министър-председателя и на другите институции като цяло. Най-важното за мен е запазване на политическата стабилност – това е ключово условие за излизане от кризата. Затова се стремя да стимулирам, понякога дори да подавам на правителството готови експертизи, както и работещи идеи, които биха подпомогнали техните усилия за изхода от кризата.
- Гъвкавостта може да бъде оценена позитивно. Но за мен по-работеща е поговорката „Три пъти мисли, един път режи“.

Станете почитател на Класа