Светкавично одобриха Кристалина Георгиева за еврокомисар

„Класа“

Всички представители на Комисията по развитие към Европарламента бяха единодушни вчера, че Кристалина Георгиева притежава необходимите качества и компетентност да бъде еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, съобщи БНР.
Те стигнаха до тази единодушна оценка буквално за минути след края на вчерашното изслушване на кандидатката ни за еврокомисар, без да се налага да я поставят на специално обсъждане, защото не са били изразени никакви съмнения или резерви. Очакваше се по-късно снощи координаторите в комисията да подготвят текста на писмото до председателя на ЕП Йежи Бузек, с което Кристалина Георгиева официално ще стане 26-ият одобрен еврокомисар.
„За нуждаещите се хора по света повереният ми ресор в Еврокомисията е най-важният“, това каза Георгиева в своето встъпително изявление пред Комисията по развитие към ЕП, което бе посрещнато с аплодисменти от членовете й.
Трагедията в Хаити бе основна тема в предварителните изказвания на всички представители на политическите групи в Европарламента. „Хаити трябва да започне от нулата, но страната няма да е сама“, обеща Георгиева. Тя подчерта, че иска хуманитарната помощ за Хаити да е в европейски мащаб, а не от отделни държави и че трябва не след дълго да се тръгне от помощи към възстановяване на силно засегнатата от земетресението държава.
Георгиева даде подробни отговори на многото въпроси, вариращи от ситуацията в Судан до обстановката в ивицата Газа. Тя изрази твърдата си позиция, че ще защитава правдата в кризисните райони, независимо дали това ще я изправя пред опозиция на правителствата и понякога срещу интересите на ЕС. На въпрос на заместник-председателя на комисията дали е готова да се изправи срещу интересите на съюза, ако се налага, Кристалина Георгиева отговори: „Да, господине, технически съм подготвена. Ако се наложи да се защити правдата, която засяга граждани, и дори по-лошо – ако засяга деца и жени, ще отговоря открито и ако мога да сторя нещо по силата на моята позиция, за да привлека внимание към неприемливи ситуации, със сигурност ще го направя“, подчерта тя.
Само един личен въпрос бе отправен към Кристалина Георгиева по време на нейното изслушване – защо е избрала да напусне престижния си пост в Световната банка, за да стане еврокомисар. Тя отговори, че България е била изправена пред необичайни и неприятни обстоятелства и когато е получила предложението, почувствала, че неин дълг е да приеме.
Нито един евродепутат не изрази недоволство и не поиска уточнения от кандидатката ни за еврокомисар. Кристалина Георгиева неведнъж получи комплименти и аплодисменти от евродепутатите. Представителят на групата на европейските социалисти Майкъл Кашмън дори обяви, че е впечатлен от широките познания, интелекта и подхода на Георгиева и че вместо да й задава въпрос, предпочита да ускорят процедурата по нейното одобрение, а председателката Ева Жоли от групата на Зелените добави, че е налице консенсус по този въпрос.
Кристалина Георгиева отговори на въпроси и на представители на комисията по външна политика и по околна среда на Европарламента. Още по време на изслушването представител на групата на Европейската народна партия поздрави Георгиева за начина, по който се е справила. „Ние подхождаме към вас с доверие. Едно време мислехме, че Берлинската стена никога няма да падне, но тя падна. Сега се надяваме, че бедността също може да бъде елиминирана“, каза още представителят на ЕНП.
Кристалина Георгиева не остави нито един въпрос без задълбочен и изчерпателен отговор и показа достатъчно знания и идеи за ресора си. Тя не допусна да бъде провокирана, че той е маловажен или разпокъсан между няколко комисари, нито да бъде противопоставена на европейския външен министър Катрин Аштън, за която каза, че вече са постигнали съгласие как ще си партнират в международното сътрудничество.


„Обещах на майка си да науча френски“

В заключителното си изказване българският кандидат направи едно лично обещание към майка си. Георгиева призна пред евродепутатите, че вчера е бил 89-ия й рожден ден. По думите й майка й е преживяла Втората световна война и разделението на Европа, но винаги е вярвала в Европа и е искала от дъщеря си да научи френски език. „Ако бъда одобрена, ще положа усилието да науча френски“, каза на френски език Георгиева.


Реакции на представянето на българския кандидат
:


Георги Първанов: Вярвам, че тя ще работи за доброто представяне на България

Президентът Георги Първанов поздрави Кристалина Георгиева и заяви, че тя с успех и компетентност ще допринася за разширяване ролята на ЕС в международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, както и за по-добрата координация на усилията в тези области на европейско и на международно ниво. Това съобщиха от пресцентъра на президентството. Първанов подчерта, че вярва, че тя ще работи неуморно за положителния образ на България.


Бойко Борисов: Перфектно - в стил ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов определи изслушването на Кристалина Георгиева пред Европейския парламент като „перфектно, в стил ГЕРБ – Граждани за европейско развитие на България”, съобщи БНР. Той добави, че се радва, че неговите съветници получават такива високи оценки в Европа и в света.


Кристиан Вигенин: Респектира всички

Евродепутатът социалист Кристиан Вигенин каза, че Кристалина Георгиева се е представила блестящо по време на изслушването, съобщи агенция „Фокус“. Той обясни, че е бил свидетел на няколко изслушвания, но досега не е имало кандидат, който да покаже такава компетентност по темата, по която ще работи, и да респектира всички.


Джудит Саргентини: Тя е правилният човек

Европейският депутат от групата на Зелените Джудит Саргентини заяви, че е много впечатлена от представянето на Георгиева, съобщи „Фокус“. Саргентини сподели, че Георгиева разбира чудесно каква игра се играе в Европа и това, че трябва да си сътрудничи с Катрин Аштън. Георгиева е правилният човек на правилния пост, каза евродепутатката..


Соломон Паси: Представянето й бе великолепно

Бившият външен министър и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси каза пред БНР, че Кристалина Георгиева се е представила великолепно. Той предложи на българския парламент да се поучи от европейския. Паси похвали професионализма и добрата подготовка на Кристалина Георгиева и добави, че нейният спокоен, честен и открит подход се е харесал на всички.

Станете почитател на Класа