Скандал в Европарламента при изслушването на Румяна Желева

Екип на „Класа“

„Нямам какво да крия, декларирала съм всичко, което трябваше да декларирам. Аз никога не коментирам слухове от пресата и факти от личния ми живот“. Това каза кандидатката на България за еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Румяна Желева по време на нейното изслушване пред Европарламента вчера. То бе пред комисиите по развитие, външни отношения и околна среда.
Почти целия първи час от предвидените три непрестанно бе повдигана темата за конфликт на интереси. Още преди да е направила встъпителното си изявление, холандски евродепутат от Партията на европейските социалисти попита Желева конкретно защо не е обявила в декларацията си, че е запазила фирмената си дейност и след като е била избрана за евродепутат през 2007 г. Германският евродепутат Франческа Келер от групата на Зелените попита Желева дали смята, че е достатъчно прозрачна.

Поискаха прекратяване на дебата

Румяна Желева подчерта няколко пъти, че разполага с документи, които може да предостави на комисията за разглеждане, както и че българските институции са постановили, че в нейната декларация няма нищо нередно. Желева категорично отрече да е собственик на фирмата „Глобал консулт“ и посочи, че не знае откъде евродепутатите имат такава информация. Тя дори покани всички, които искат да получат повече информация около фирмата, да посетят България и лично да се запознаят с въпросните документи. „Елате в Бургас, моя роден град, ще ви запозная със съпруга си“, отправи емоционална покана Румяна Желева.
По време на изслушването евродепутатът от АЛДЕ от квотата на НДСВ Антония Първанова публично обвини Желева, че е излъгала в декларацията. Според Първанова там е посочено, че Желева е работила в „Глобал консулт“ от 2006 до 2007 г., докато тя в действителност е била управител до април 2009 г., което според българското законодателство е недопустимо. Първанова добави още, че фирмата не е продадена, а просто й е сменено името. ДПА отбелязва в тази връзка, че евродепутатът Антония Първанова е нанесла „потенциално опасен удар“ срещу кандидатурата на Желева. Българският външен министър многократно призова евродепутатите да се върнат към обсъждането на нейния бъдещ ресор, вместо да дискутират въпроси от личен характер. Тя предложи документи, които удостоверяват спазването на закона от нейна страна.

„Защо България не предоставя хуманитарна помощ?“

В края на изпитването от комисията по развитие един от евродепутатите настоя документите, които са били разпространени в залата, да бъдат събрани, защото са само на български и немски. След като евродепутатите не получиха според тях задоволителен отговор на въпросите дали при Желева няма конфликт на интереси, бе отправено предложение изслушването да бъде прекратено, но в крайна сметка бе взето решение дебатът да продължи. Решено бе, че темата за конфликта на интереси при българската кандидатка ще бъде разгледан отделно от координаторите на политическите групи.
Едва тогава започнаха въпросите, свързани с ресора на Желева. Тя бе запитана като външен министър защо България не предоставя хуманитарна помощ. Отговорът бе, че е министър само от 6 месеца, когато се е запознала с проблема, а след това е създала звено в министерството за хуманитарна помощ.
Българската кандидатка обеща да направи всичко възможно ЕС да бъде подготвен за реакция при всякакви кризи. Тя заяви, че трябва да има изключително сериозно отношение към климатичните промени, тъй като се очаква такива ситуации да възникват все по-често. По думите й важен приоритет е ясното разграничаване между хуманитарните и военните действия.
Евродепутати изразиха мнение, че Желева не е дала конкретни отговори и на някои въпроси по същество.
Становището на комисиите за кандидатурата на Румяна Желева след изслушването трябваше да бъде разпространено късно снощи след редакционното приключване на броя.



БСП видя конфликт на интереси

БСП откри вчера конфликт на интереси в дейността на Румяна Желева като член на Европарламента. „Когато тя е била избрана на длъжността през 2007 година, е била и управител на търговското дружество „Глобал консулт“, съобщи Деница Златева, член на Изпълнителното бюро на БСП. Според нея това е очевидно противоречие със Закона за избор на членове на Европарламента. Червените припомниха, че според закона евродепутатите нямат право да извършват допълнителна дейност. Според справка на БСП Желева е била освободена от дружеството на извънредно общо събрание едва през април 2009 година. Всеки български гражданин е длъжен да спазва законите на страната, казаха от БСП. Те пожелаха на Желева да спазва законите във всяко нейно бъдеще начинание оттук нататък.

Станете почитател на Класа