Яне Янев: Възстановявам групата си с депутати от ГЕРБ и "Атака"

Райко Байчев

РЗС ще възстанови парламентарната си група с депутати от ГЕРБ и „Атака“. Това обяви вчера лидерът на РЗС Яне Янев по bTV. Той отказа да каже кои са парламентаристите, които ще напуснат собствените си групи и ще се присъединят към него. Но съобщи, че в плана за възстановяване на групата влиза промяна на правилника на НС. 41-вото НС прие, че депутати, напуснали собствените си парламентарни групи, нямат право да се присъединяват към други.
„Предстои да проведа разговор с омбудсмана Гиньо Ганев и се надявам до края на седмицата Конституционният съд да бъде сезиран, за да отпаднат текстовете, които забраняват независими депутати да правят парламентарни групи“, каза лидерът на РЗС. Според него тези текстове са били приети , за да бетонират депутатите от ГЕРБ и „Атака“ в техните ПГ и да не преминават депутати към РЗС. Янев заяви, че след като се произнесе КС, РЗС ще стане втората по големина парламентарна група след ГЕРБ.
Сценарий за сезиране на КС чрез омбудсмана Гиньо Ганев и промяна на правилника предвиди още в неделя по Нова телевизия лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Пред bTV Янев коментира и думите на Сидеров, че Антон Петров–Хамстера от групата на „Наглите“ е купувал гласове за РЗС. „Това категорично не е вярно. Някои хора на наш гръб се опитват да трупат авторитет. За тези обвинения разбрах от медиите, а Хамстера не съм го виждал никога“, каза Янев. Димитър Абаджиев от РЗС добави, че първоначално министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е заявил, че Антон Петров-Хамстера е имал връзки с Алексей Петров, а и оттам се правели изводите за РЗС. Абаджиев нарече Волен Сидеров „средновековен шут“ и каза, че група на „Наглите“ има и в политиката и това са хората, които са разрушили групата на РЗС. „ Не подозирам никой от „Атака“, който да е готов да премине в РЗС“, каза пред „Класа“ зам.-председателят на парламента от квотата на „Атака“ Павел Шопов. „Яне си направи група от отломки и сега пак иска да събира такива. Самият той е отломка от СДС. Само че видяхте какво се случи с Марио Тагарински.“, каза още Шопов. (бел. ред. - преди дни Тагарински напусна РЗС в Народното събрание и сега партията е без парламентарна група).
„ГЕРБ никога не е искала подкрепата на Яне Янев, та той сега да я оттегля”, заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод решението, взето в понеделник от РЗС, че от 27 януари стават опозиция. Премиерът заяви още: „Това е все едно да кажеш: Няма да дойда на гости довечера у вас. Ама аз не съм те канил! Не съм те канил никога да си заедно с мен.“ Според Борисов Янев изговаря това, което БСП и ДПС искат да кажат, но не им отива. „Затова ползват него“. „Ако не искат да ме подкрепят, днес да се оттеглят, правим избори, но вината за катастрофата, която следва, е тяхна", добави премиерът.

Станете почитател на Класа