РЗС оттегля подкрепата си от Борисов на 27 януари

На 27 януари РЗС ще оттегли подкрепата си от кабинета на Бойко Борисов. Това съобщи вчера лидерът на РЗС Яне Янев на пресконференция в Бургас. На тази дата изтича срокът от шест месеца толеранс, който даде РЗС на ГЕРБ.
Решението бе взето след заседание на управителния съвет на партията. „Определяме се като единствената алтернатива на посттоталитарния режим и дясно-консервативна опозиция. Съществуващите пет партии в Народното събрание са такива, които запазват статуквото и не са в състояние да проведат необходимите реформи“, заяви Янев. Той обяви, че целта на РЗС ще е прекратяване на правомощията на парламента, предсрочни избори и свикване на Велико Народно събрание. Според РЗС правителството е подменило вота на българските избиратели, които не са гласували „за създаване на нова тройна коалиция, управлявана от Костов, Сидеров и Борисов“. „Хората дадоха доверието си за генерална промяна, а получиха некомпетентност, безотговорност, нов тип лобистки корупционни практики“, каза още Янев. Той обяви, че народните представители от партията ще излязат по райони и ще бъде създадена гражданска антикорупционна комисия. „В нея ще се включат представители на гражданското общество, тъй като РЗС, която има основна кауза за противодействие и борба с корупцията, беше лишена от тази възможност”, обясни Янев. Той обяви, че целта на РЗС през Новата година е да стане основна политическа сила в България. Заместник-председателят на РЗС Димитър Абаджиев коментира изказването на Волен Сидеров в неделя, че хора от „Наглите“ са финансирали РЗС и са събирали гласове за партията, така: „Това са думи на хулиган-провокатор, който иска да отклони вниманието на хората“.
Пред „Класа“ Яне Янев заяви, че в партията са си разпределили кой за кого да говори. „Аз ще говоря само за Бойко Борисов, Димитър Абаджиев – за Волен Сидеров, а Атанас Семов – за Иван Костов.“ На 31 януари партията ще проведе и най-високия си организационен форум, в който ще вземе участие цялото ръководство на европейските консерватори начело с Джефри ван Орден.

Станете почитател на Класа