БСП оцени управлението на ГЕРБ като авторитарно

Александър Сивилов

Стилът на управлението на ГЕРБ се характеризира с авторитарност, популизъм, некомпетентност и непоследователност. Това се заявява в политическата позиция на Националния съвет на БСП за правителствената програма на ГЕРБ, която бе приета вчера. Според левицата управлението на ГЕРБ застрашава европейския път на България. Докладът на социалистите беше представен на пленум на партията от депутата Янаки Стоилов.
В анализа си червените подчертават, че кадровият състав на правителството отразява интересите на големи корпоративни кръгове и че управлението на ГЕРБ е типично дясно. Стоилов обяви, че административната реформа се свежда до закриване на няколко агенции и съкращения на чиновници. „Досега са уволнени над 300 държавни служители на висши управленски нива, което е безпрецедентно през последните 10 години, защото се извършват по политически мотиви“, каза той. В доклада се казва също, че управляващите умело използват ситуацията на криза.
Стоилов цитира данни, според които в момента подкрепата за БСП е около 12 %, поддръжката за ГЕРБ е намаляла със 7%, но въпреки това тя е с два-три пъти повече, отколкото за левицата.
„Заедно с това намаляването на доверието в ГЕРБ не означава покачване на подкрепата за БСП и връщането във властта на бял кон“, каза Стоилов и очерта една от целите на левицата – преминаване от реактивна към проактивна политика.
На заседанието на Националния съвет социалистите приеха и състава и броя на работните органи на партията. Сформирани са 10 комисии и 15 състава, които ще работят по секторни политики. НС на БСП е начертал и най-важните задачи пред тях, които трябва да постигнат.
„Това са работни органи на Националния съвет, които съвместно с Изпълнителното бюро и парламентарната партия на Коалиция за България трябва да изготвят алтернативни политики на управляващите”, обясни депутатката Корнелия Нинова. Румен Петков поиска да бъде създаден Национален предизборен щаб, но от ръководството отложиха тази точка за нов пленум през януари.



Лидерът с трудов договор, взимат 13-а заплата

Председателят на БСП става част от щата на партията и ако не е в изпълнителната или в законодателната власт, той ще бъде на трудов договор в централата. Това напълно кореспондира с Кодекса на труда, обясни пред журналисти секретарят на партията Евгений Узунов. Социалистите обявиха, че нововъведението не се прави за сегашния председател на БСП. Като депутат той няма да може да се възползва от поправката, тъй като народните представители нямат право да работят по второ трудово правоотношение. Освен това от „Позитано“ 20 обявиха, че всички служители на централата ще получат 13-а заплата.

Станете почитател на Класа