Челен сблъсък Янев - Сидеров в парламента

Райко Байчев

Лидерите на РЗС и „Атака“ - Яне Янев и Волен Сидеров, се спречкаха вчера зрелищно в парламента, сипейки обвинения и обиди един срещу друг. Поводът: гостуване на Янев в „Шоуто на Слави“ в сряда вечер, в което лидерът на РЗС нарече идеите на „Атака“ за референдум за новините на турски език „малоумие“.
Хората на Волен Сидеров нахлуха на среща на депутати от РЗС с посланици от страните - членки на Европейския съюз, за да им кажат да не вярват на нещата, които РЗС говорят за тях. „Чужденците си записваха разправиите“, каза пред журналисти зам.-председателят на РЗС Димитър Абаджиев.
След срещата Сидеров се нахвърли на лидера на РЗС в кулоарите на парламента, като го нарече хомосексуалист. Според председателя на „Атака“ заради тази си зависимост Янев се е превърнал в „кукла на конци“, дърпана от бившия служител на ДАНС Алексей Петров. Депутатът от РЗС Тодор Великов скочи да се саморазправя и след известно дърпане на ризи и вратовръзки сблъсъкът утихна.
Янев обеща да даде обяснения след минути, а през това време Сидеров продължи атаката си. „Янев трябва да си признае зависимостта, като кмета на Берлин, и така да се освободи от нея. Имам достатъчно данни за това, което говоря. В Благоевград има човек, който ще го докарам тук в парламента, и ще потвърди, че е имал интимни отношения с него“, заяви Сидеров. Депутатът от „Атака“ Огнян Тетимов разказа, че Яне не живеел сам, а с друг мъж. Гневът на шефа на „Атака“ бил и заради това, че зам.-председателят на РЗС Димитър Абаджиев „ходи в Брюксел и лее помии и клевети по адрес на България“.
Минути след обвиненията на Сидеров срещу Янев за хомосексуализъм от РЗС отвърнаха на удара. „Съжалявам, че Волен е толкова долен, но аз винаги съм бил и ще остана хетеросексуален. Той може да пробва, като доведе Капка, но да си купи един фенер“, каза на трибунка в кулоарите на парламента Янев. И добави: „Аз съжалявам този човек за неговото безплодие - политическо и друго, но не мога да му помогна, или мога, но по друг начин". Докато Янев обясняваше, че няма нищо общо с Алексей Петров, и че има документирана среща на Петров със самия лидер на „Атака“, се появи и Волен Сидеров, заобиколен с няколко депутати от партията си. Атакистите минаха в близост до членовете на РЗС. „Хомосексуалистите вън!“, извика Сидеров, а Абаджиев отвърна „Антисемитите също!“
„Аз бих посъветвала Янев да си намери нормална жена, за каквато не съм чувала да има до себе си. Това е вторият хомосексуалист, който иска да се доказва чрез мен“, коментира пред електронния сайт „Всеки ден“ съпругата на Волен Сидеров - Капка Сидерова.
„Ръководството на Народното събрание сезира комисията по парламентарна етика по надлежния ред за скандала между Волен Сидеров и Яне Янев“, обяви след скандала председателят на парламента Цецка Цачева. „Това са твърдения и обиди, които минават добрия тон и накърняват репутацията, имиджа и доброто име на НС“, каза още Цачева и добави, че подобно поведение няма да бъде толерирано.

Станете почитател на Класа