Първанов: Референдум за новините на турски е капан за премиера

Идеята за дебат за референдум дали да има новини на турски език не е уместна. Моето подозрение е, че е скроен един голям капан на министър-председателя. Това заяви вчера президентът Георги Първанов по повод общата позиция на „Атака“ и ГЕРБ от вторник, че трябва да има национално допитване дали да се спре излъчването на телевизионните новини на турски език по БНТ. Държавният глава припомни, че по темата за провеждане на референдум се е изказвал многократно и позицията му е известна отдавна.
От БСП обявиха, че за допитването ще са нужни 20 млн. лева, които иначе биха могли да се използват за коледни добавки към пенсиите на хората. „Бойко Борисов откри предизборната кампания за президент на Волен Сидеров“, заяви депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев. Левият депутат Антон Кутев също беше категоричен, че тези средства биха могли да се използват за най-бедните пенсионери и надбавките да станат 50 лв. вместо 25 лв. Социалистите пак припомниха, че през 2008 г. кабинетът „Станишев“ е раздал по 150 лева на човек.
„Заявената подкрепа за референдума за новините на турски от страна на министър-председателя говори за сключена коалиция между „Атака” и ГЕРБ“, каза в кулоарите на парламента лидерът на РЗС Яне Янев. Той беше категоричен, че не е необходимо допитване , а решение на Министерския съвет. Според него РЗС принципно е за провеждане на референдуми, но по важни въпроси като това дали да се изготви нова българска конституция и дали страната ни да е президентска или парламентарна република.
„Такова безумие няма аналог”, беше категоричен Янев. От неговата партия обявиха, че ще искат КС да даде определение за етническа партия и да се произнесе дали ДПС не противоречи на конституцията, защото това е големият проблем в страната. Атанас Семов обяви, че с идеята за референдум се създава изкуствено напрежение между хората в смесените райони.
От ДПС също се обявиха против идеята за допитване с мотива, че така се отклонява общественото внимание от много по-важни въпроси като икономическата криза, увеличаването на безработицата и поскъпването на живота.
"Господа Борисов и Сидеров, този референдум вече сме го направили преди десет години. Не харчете пари за нещо, което е предварително ясно“, заявиха от ръководството на ВМРО в декларация до медиите. Според воеводите допитването е излишен шум и PR на популистки политици.

Станете почитател на Класа