Прокараха в парламента промените в НК

Райко Байчев

Парламентът одобри вчера на първо четене промените в Наказателния кодекс (НК), според които санкцията за отвличане става по-тежка – между 15 и 30 години лишаване от свобода. Има възможност отвличането да бъде наказано дори с доживотен затвор – ако бъде извършено по особено жесток начин. От 1 до 6 години пък ще бъде наказанието за всяко опетняване, повреждане и унищожаване на полицейски или военни униформи.
Три години затвор ще получават депутатите, които гласуват с чужди карти, решиха още народните представители. Предложението беше на лидера на РЗС Яне Янев и бе подкрепено с 84 гласа „за“, 18 „против“ и 25 „въздържали се“. По-късно обаче съпредседателят на ГЕРБ Искра Фидосова заяви, че не смята, че гласуването с чужди карти трябва да се криминализира. Тя допълни, че ГЕРБ няма да одобри тази промяна на второ четене, като се аргументира, че от 10 януари 2010 г. в НС ще влезе в експлоатация системата за гласуване с биометрични данни и затова няма нужда от толкова крута мярка. Фидосова обясни, че депутати от ГЕРБ са приели на първо четене промените в НК заради философията на реформите, но до второ четене законопроектът трябва сериозно да бъде редактиран.
Приемането на промените в НК срещна остра съпротива от страна на БСП и ДПС. „Предвиждате едно и също наказание за отвличане и умишлено убийство, това е абсурд“, заяви депутатът от левицата и бивш вътрешен министър Михаил Миков. „Така престъпникът, като получи откупа, ще премахва и основния свидетел, тъй като ще носи една и съща наказателна отговорност“, каза Миков. „Основата на този НК е наказателната репресия“, заяви Христо Бисеров от ДПС и добави, че увеличаването на някои наказания е прекалено голямо. „Ако някой си окапе униформата, и той ли ще носи наказателна отговорност“, запита още Бисеров във връзка със санкцията за опетняване на униформите.

Станете почитател на Класа