ГЕРБ и "Атака" са за свикване на референдум за новините на турски

ГЕРБ ще подкрепи „Атака“ в искането им за национален референдум по въпроса за новините на турски език по националния ефир, обяви вчера премиерът Бойко Борисов. Той присъства на среща с председателя на парламента Цецка Цачева и лидера на „Атака“ Волен Сидеров.
"Подкрепям това решение, защото само чрез него можем да бъдем абсолютно сигурни в желанието на българския народ“, каза Борисов. Той добави, че решението за референдума не е насочено срещу българските мюсюлмани „Такива новини според моето виждане може да има в кабелни телевизии или частни медии. Освен това рейтингите показват, че тези новини са с почти нулева гледаемост, не ги гледат дори тези, които ползват турски език“, заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. „В медиите, които са на издръжка на бюджета, не трябва да има новини на друг език, освен български“, каза още Сидеров.
В същото време от СДС поискаха свикване на референдум и относно строежа на АЕЦ „Белене“. „Правителството не трябва да бърза. Трябва да има информационна кампания, а след нея – референдум“, каза лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него е възможно референдумът за новините на турски и референдумът за АЕЦ „Белене“ да се съчетаят в едно. „Новините на турски език не само че не пречат на никого, но и са необходими от гледна точка на нормалното демократично развитие на България“, коментира Антон Кутев от БСП.

Станете почитател на Класа