Радев издаде указа: назначи премиера Димитър Главчев и за външен министър

Радев издаде указа: назначи премиера Димитър Главчев и за външен министър
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.04.2024
  • Сподели:

Със същия указ държавният глава освобождава Стефан Димитров от длъжността служебен министър на външните работи, а Кирил Вътев - от длъжността служебен министър на земеделието и храните

 

 

 

Президентът Румен Радев издаде указ – с него назначава Димитър Главчев за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов - за служебен министър на земеделието и храните, съобщиха от президентската институция.

В мотивите от президентството пише, че указът е издаден „след разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на основание чл. 99 ал. 5 на Конституцията“.

Със същия указ държавният глава освобождава Стефан Димитров от длъжността служебен министър на външните работи, а Кирил Вътев - от длъжността служебен министър на земеделието и храните.

Днес се очакваше среща между Главчев и Радев. По-рано днес стана ясно, че такава няма да има.

Миналата седмица Главчев поиска смяна на министрите на външните работи и на земеделието, защото не се справят с работата си. От пресслужбата на МС съобщиха, че Димитър Главчев предлага на президента от длъжността министър на външните работи да бъде освободен Стефан Димитров и поста да поеме именно премиерът Главчев.

По-късно Димитър Главчев официално предложи на президента Румен Радев да стане и министър на външните работи. Той е изпратил предложението си до държавния глава, с когото трябваше да се срещне днес, за да обсъдят промяната в състава на правителството.

Главчев анонсира идеята да съвместява двете позиции през уикенда, а Румен Радев я определи като авангардна.

Министър-председателят Димитър Главчев предлага промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Съгласно предложението, изпратено до президента Румен Радев, от длъжността министър на външните работи следва да бъде освободен Стефан Димитров и поста да поеме премиерът Главчев.

Това вече се случи с издатените от Радев укази.

 

 

Станете почитател на Класа