Фатални грешки на Асен Василев ще взривят България, ужасът е близо

Фатални грешки на Асен Василев ще взривят България, ужасът е близо
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.04.2024
  • Сподели:

Има проблем с бюджета. Според мен няма толкова голям проблем с фискалния резерв. Това е една сметка, в която влизат и излизат всички пари на страната и се държи в Централанта банка от МФ (Министерство на финансите). 

 

 

 

Това заяви в ефира на bTV финансистът и бивш финансов зам.-министър Любомир Дацов по повод разминаването от 3 млрд. лева във фискалния резерв на страната. 

"Права е служебната министърка на финансите, че към момента е паднал на много ниско ниво. Проблемът обаче е, че от началото на годината има системен проблем с приходите на консолидирана основа", обясни Дацов. 

"Към март месец с натрупване ръста на данъчните приходи говорим за едва 2,5%, а би трябвало да говорим за 7-8% на база БВП (Брутен вътрешен продукт). Никой не коментира това, а даже се раздават пари, че бюджетът бе на база БВП 206 млрд., а заради грешка на МФ за тази година и то максимално, ако тръгне инфлацията нагоре, а няма такава прогноза, то ще е около 200 млрд. Реално се очакват 196-7 млрд.", изчисли Дацов.

"Само заради невярната прогноза на бюджета ще влязат около 3 млрд. по-малко.Това значи, че и дефицитът ще скочи. Той ще надхвърли 3% и ще трябва да се режат разходи", категоричен е експертът. 

"Излиза, че около 4 млрд. на годишна база ще бъдат събрани. Има проблем със събираемостта на данъците, което е в противовес на твърденията на Асен Василев. Всичко, което се случва в митниците е свързано и с това", смята той. 

"При липсата на 4 млрд. и при положение, че трябва да се намалява дефицита заради съотношението, само тази година финансовият министър трябва да намали с 4,4% дефицита", изчисли Дацов. 

"Г-н Борисов каза нещо, че бюджетът трябва да е с дефицит максимум -1% и съм съгласен. Това обаче означава, че в рамките на тази година приблизително около 8 млрд. ще трябва да бъдат намалени разходите. Според мен при тази политика е невъзможно", категоричен бе той. 

"Най-малък е проблемът е фискалният резерв", добави той. 

"Бюджетът бе приет с дефицит от 6,2% милиарда", припомни експертът

"Еврозоната е мираж при тези цифри", бе категоричен финанситът. 

"Точно заради това не се прави бюджет по този начин. Първо дори в момента миналата седмица МФ публикува нова прогноза за 2024-а и 3 години напред. 2024-а година е абсолютно невярна. Миналата година работеха със 192 млрд. прогноза за БВП, а се получи малко по-малко от 194 млрд. Когато инфлацията отива нагоре е лесно да управляваш, защото приходите изпреварват разходите. Инфлацията обаче сега спада. Приходите спадат много по-бързо, отколкото може да увледеете натиска на разходите", категоричен е Дацов. 

Според него не е трябвало да се приеме бюджет с такъв огромен дефицит. 

"Сега има намаляващи приходи, плюс дефицит над нормалното. Задачката за решаване е много трудна. Всеки, който ще се опита да реагира, първо ще удари капиталовите разходи. Другото нещо е България наистина да има дефицит от 4% нагоре", завърши той.

 

Станете почитател на Класа