Любомир Кючуков: Образно казано, решенията в ЕС днес се вземат от НАТО

Любомир Кючуков: Образно казано, решенията в ЕС днес се вземат от НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.04.2024
  • Сподели:

Днес НАТО е определящ международен фактор, образно може да се каже, че решенията в ЕС се вземат от него.

 



Това каза пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Института за икономика и международни отношения.

Той уточни, че войната в Украйна помогна на Алианса да намери и укрепи своята нова необходимост и полезност, включително и да се разшири с Швеция и Финландия.

Русия и НАТО от две години са в конфликт, което не означава във война, подчерта Кючуков.

"Днес сигурността доминира и определя всички политики. Светът определено се милитаризира, икономиките преминават на военни релси, включително това е цел и в рамките на ЕС. Дори образно може да се каже, че решенията в ЕС се вземат от НАТО, именно през призмата на сигурността. Трябва да се има предвид, че за разлика от ЕС - в НАТО няма отдаване на национален суверенитет. И още - ЕС се основава и се стреми да отстоява ценности, докато геополитическата роля на НАТО отчита стратегически приоритети в областта на сигурността," добави той.

По думите на дипломата в политиката за сигурност в света в момента е изцяло изключен компонентът за политическите и правни аспекти на сигурността:

"Трупането на оръжие не задължително прави света по-сигурен. Отсъства доверие и желание за диалог, договорите в сферата на ограничаване на въоръжението и на разоръжаване се прекратяват един след друг, включително и по отношение на ядрените оръжия. ... Усилията на света, за съжаление, като че ли са насочени към това как да се подготвим за война, а не как да я предотвратим, добави той".

Любомир Кючуков беше категоричен, че мирът предполага най-твърдите гаранции за сигурността.

"Страните от НАТО изначално не бяхме съвсем искрени с Украйна, защо през цялото време подкрепяхме стремежа ѝ да се присъедини към НАТО, а не подкрепяхме директното ѝ присъединяване към него," коментира още дипломатът.

Станете почитател на Класа