Домовата книга на президента – само с две имена?

Домовата книга на президента – само с две имена?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.03.2024
  • Сподели:

След като парламентарната рулетка се завъртя на бързи обороти и втората политическа сила обяви, че ще върне празна папка в президентството, погледите на политици и анализатори се насочиха към домовата книга на Румен Радев.

 

 

Съгласно промените в Конституцията държавният глава може да избира служебен премиер между председателя на Народното събрание, председателя на Сметната палата и заместниците му, управителя и подуправителите на БНБ, омбудсмана или заместниците му.

Бърз анализ на бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев обаче показа, че към настоящия момент въпросната домова книга на президента се свежда до две имена. Ето как Кадиев стига до този извод:

"Ако правилно съм информиран, управителят на БНБ е питал ЕЦБ дали може да стане служебен премиер и отговорът е бил категоричен - само след оставка от поста. Което никой с акъла си няма да направи, разбира се, когато пред него е цял мандат като управител или под-управител. 

БНБ отпадат, Росен Желязков е политизиран, омбудсман и зам.-омбудсман няма, Димитър Главчев е също политизиран. Остават двамата заместници в Сметната палата, с единия от които съм работил заедно, когато беше в НАП и съм с прекрасни впечатления, макар в Сметната палата да бе номинация на ГЕРБ, а другата е на ДПС.

Сложна задача пред президента - домовата книга е с две имена...

Цялата им съдебна реформа на шарлатаните е такава", написа Георги Кадиев във фейсбук.

Станете почитател на Класа