Радев връчи мандата на ПП-ДБ, а Денков закопа всички с нелепа шега!

Радев връчи мандата на ПП-ДБ, а Денков закопа всички с нелепа шега!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.03.2024
  • Сподели:

Държавният глава Румен Радев връчи втори проучвателен мандат на ПП-ДБ. На "Дондуков" 2 пристигнаха Кирил Птков, акад. Николай Денков, Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов. 

 

 

"Като съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ заповядайте да обявите решението си за кандидат за министър-председател", започна президентът. 

"В ръката си нося папката с решението на нашата група. За мое огромно съжаление мандатът беше провален, защото колегите от ГЕРБ не спазиха уговорката си. Те се отметнаха от нея. Във втория мандат предлагаме акад. Денков с ясното съзнание, че за съжаление дадохме втора възможност да поправят грешката си и да не отиваме в нова поредица от избори, която следва. Колегите отказаха и в този момент аз давам формално папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната", заяви Кирил Петков. 

Акад. Денков благодари за връчения мандат. 

"Може да използвате снимките и за когато връщам мандата", пошегува се той. 

"Както стана вече ясно, ще върна мандата неизпълнен. Тази управленска програма, която имахме е до края на 2024 година, но няма подкрепа за изпълнението й и реформите, които съдържаше. Коалицията ГЕРБ-СДС иска избори и това е резултат от тяхното желание. Ние нямаме съмнение, че преговорния процес беше проведен проформа, с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори", каза Денков. 

Според него преговорите не са били проведени по същество. 

"Единият вариант е да се върнем назад - където рекетът беше нормална практика, а постната пица беше основния начин да обсъждаме доходите на българите или ще продължим пътя, с който ще увеличим доходите и гражданите ще могат да разчитат на нас", завърши акад. Денков, връщайки папката с проучвателен мандат на президента.

Припомняме, че "сглобката" се разпадна, след като стана ясно, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не могат да стигнат до консенсус с министерските постове. Причина за разрив бяха няколко ключови имена, които едната партия искаше да вкара във властта, а другата категорично отказа. 

След няколко дни тежки преговори Мария Габриел заяви, че се отказва от премиерския пост и внесе отказа си в Народното събрание, където депутатите го гласуваха с мнозинство - 226 гласа "за" и само един "въздържал се". Малко преди това ген. Атанас Атанасов излезе с декларация, в която прави последно предложение към ГЕРБ да съставят кабинет с мандата, който ПП-ДБ получи. След няколко часа пристигна и отговор от партията на Борисов. 

В официално писмо ГЕРБ заявиха, че няма да правят повече опити за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

ДПС, БСП, "Възраждане" и ИТН вече са заявиха, че ако получат третия проучвателен мандат, той ще бъде върнат веднага.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа