НЦЦ: Истинска алтернатива пред ГЕРБ и ПП-ДБ няма

НЦЦ: Истинска алтернатива пред ГЕРБ и ПП-ДБ няма
  • Публикация:  Биляна Михайлова редактор DW
  • Дата:  
    27.03.2024
  • Сподели:

За ПП-ДБ съвместната работа с ГЕРБ винаги е била проблематична, пише швецайрският НЦЦ. А неофициалната подкрепа от Делян Пеевски - "една от най-съмнителните фигури в българската политика" - прави нещата още по-сложни.

 

 

Когато на шести юни 2023 година новото българско правителство встъпи в длъжност, облекчението беше голямо. Поредните избори така и не доведоха до еднозначно съотношение на силите, което заплашваше от нов служебен кабинет на Румен Радев и поредни предсрочни избори, припомня в анализ на случващото се в България швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ). Но двете най-големи партии надскочиха сенките си и сформираха коалиция. 

Връщайки се назад, "Щутгартер Нахрихтен" също пише, че натискът на партньорите от ЕС и надеждата да се сложи край на кризата в България с пет парламентарни избора за две години подтикна политическите противници да се качат в една и съща лодка. За да се постигне желаното присъединяване към еврозоната и Шенген от една страна, а от друга - за да се ограничи влиянието на смятания за проруски президент Румен Радев в условията на продължаващата война в Украйна.

В България отново настъпва политическата нестабилност

НЦЦ също отбелязва, че постигнатата договореност между ГЕРБ и ПП-ДБ е била значима във външнополитически план. Покрай служебните правителства президентът Радев е получил много по-голямо влияние, отколкото му отрежда Конституцията, а за разлика от него ГЕРБ и ПП-ДБ следват ясна прозападна и трансатлантическа линия, посочва НЦЦ.

Швейцарската медия информира за провала на ротацията и отбелязва, че сега страната отново е заплашена от политическа нестабилност. След като Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер, следващите по-големина фракции получават възможността да сформират мнозинство, но постигането му на практика е невъзможно. Затова остават само предсрочните избори, които биха могли да се проведат едновременно с европейските.

Консенсус за реформите така и не бе постигнат

НЦЦ отбелязва, че спорът между двамата коалиционни партньори от седмици Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер. Във външнополитически план позициите им са близки, но по други въпроси, особено що се отнася до реформите в правосъдието, разликите са големи.

Швейцарското издание пише, че реформаторите от ПП-ДБ още през февруари са предложили меморандум за продължаване на сътрудничество - в който наред с другото става дума за правосъдието и за назначаване на ръководители на регулаторните органи. Предложенията обаче бяха отхвърлени от ГЕРБ, изтъква НЦЦ. Журналистите от медията припомнят, че ГЕРБ са предложили списък с министри, който не е съгласуван с партньорите и не пропуска да информира читателите си и, че в резултат миналата седмица Габриел е била наречена от Асен Василев "новото красиво лице на мафията".

За ПП-ДБ съвместната работа с ГЕРБ винаги е била проблематична, четем още в текста. А неофициалната подкрепа от Делян Пеевски - "една от най-съмнителните фигури в българската политика" - прави нещата още по-сложни, пише изданието. 

След изборите вероятно следва пак същото

НЦЦ посочва, че в парламента истински алтернативи за сътрудничество няма, а това надали ще се промени и след още едни избори. Авторът на статията Фолкер Пабст прогнозира, че от политическото недоволство най-много би могла да спечели "Възраждане". Проруските националисти, които настояват и за излизането на България от НАТО, са обаче до голяма степен изолирани. И не би било никаква изненада след поредните избори отново само ГЕРБ и ПП-ДБ да могат да сформират стабилно мнозинство, обобщава авторът.

НЦЦ пише също, че и прозападният курс на страната не е под заплаха. От промените в конституцията от миналата есен при назначаването на служебно правителство парламентът не се разпуска и остава активен до следващите избори. Респективно назначаваните от президента министри трябва да се съобразяват с прозападното мнозинство в парламента и външнополитически обрати не са вероятни.

 

 

Станете почитател на Класа