Евгений Кънев: Голяма илюзия е, че ще има промяна след нови избори

Евгений Кънев: Голяма илюзия е, че ще има промяна след нови избори
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.03.2024
  • Сподели:

Това е голяма илюзия, че ще има промяна след нови избори. Оставят изискванията, които имат сега – реформи в службите и регулаторите. Това е отново проблем.

 

 

Това заяви икономистът Евгений Кънев в bTV, цитиран от ФОКУС.

 

Липсва ми критерии, по който се преценява поведението на един политик. Има ли обединение около цели. Ако нямаме затова е и този хаос. Ако за момент си помислим, че мнозинството иска да влезем в Шенген. Не можем ли да кажем, от тези политици кой повече ни приближава и кой ни отдалечава от Шенген. Например нови избори приближават ли ни към Шенген или ни отдалечават?, попита Кънев.

Той коментира и днешното изказване на вътрешния министър. "Никой не ме е търсил, за да ми каже, че не ме иска за министър, или пък че някой има условие да не съм в кабинета. Може би на някого не му е харесало, че вече сме в Шенген, или че се справихме с бежански натиск и намалихме жертвите на катастрофи", каза по-рано днес Калин Стоянов.

"Ако съм на прицел и аз ще си измислям мотиви защо искат да ме махнат. ПП искат страшно мигранти да минават пък той ги спрял. Вижте колко абсурдно звучи.", коментира Кънев.

Според него влизанети на България в еврозоната отива "по дяволите". "Ние не знаем кой ще бъде следващия финансов министър и какви виждания има в главата. Не казвам, че Асен Василев е незаменим, но има екип, който работи за влизането в еврозоната от месеци. До онзи ден искаха да кажат дата, сега ни казват "поздравяваме ви за прогреса". Излъчваме сигнали на несигурност. Когато има изцяло нов екип с нови виждания, не знаем дали ще искат да влезем в еврозоната", каза още икономистът.

Ние продължаваме с пропагандата и контрапропагандата за еврото. Закъсняхме с кампанията. Тази политическа нестабилност и неясност накъде отива държавата – е най-големият проблем за еврозоната, смята Кънев.

Парламент, който не може да излъчи правителство е безотговорен парламент. Решенията са анонимни. Когато се приемат бюджети без кабинет всеки почва да наддава, всеки си слага разходи за своите лобита. Най-хубаво е да има правителство в този парламент, заключи Кънев.

Според Любомир Каримански е невъзможно да влезем в еврозоната до 1 януари 2025 г. По думите му ще има голям технически проблем, ако случайно бъдем приети в началото на следващата година.

 

Станете почитател на Класа