Борисов не блъфира, готов е и иска нови избори

Борисов не блъфира, готов е и иска нови избори
  • Публикация: 
  • Дата:  
    23.02.2024
  • Сподели:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов наистина иска и е готов за нови избори, споделиха пред Lupa.bg хора от десния сектор. Въпреки твърденията на анализаторите, че експремиерът само говори за разваляне на „сглобката” и избори 2 в 1, този път може и да сгрешат.

 


Борисов е на ръба на отвращението си към ПП-ДБ и най-вече към „Промяната” след поредица от издънки и след поднесеното недоразумение - т.нар. Меморандум, който ГЕРБ определи като политическа търговия и противоконституционен документ.

 

 

Бившият премиер има основания да смята, че въпреки изключително деликатната опция евроизбори – парламентарни избори заедно, този път ГЕРБ може да спечелят с много повече и да приключат завинаги комбинацията с ПП. Така че ротацията не просто може да се забави, а и въобще да не се осъществи, а Мария Габриел да се размине с премиерския пост.    

 

 

 

 

В последно време Борисов е толкова гневен на ПП, че изобщо не желае диалог с тях, дори индиректен, и тъкмо затова е натоварил Мария Габриел да обяви гръмко позицията на партията, че Меморандумът е противоконституционен, документ за чисто партийни интереси, който удря по Конституцията.

Още щом се чу за Меморандума, тази недодялана инициатива на ПП-ДБ преля чашата и Борисов отсече, че не е получавал такъв документ, нито го е чел, след което нарече  ПП-ДБ "незряла" политическа партия.

"Подобен подход е незрял. Подобен документ се изготвя от работна комисия и когато е готов се дава за подпис. Мария Габриел ми прочете по телефона първите няколко изречения. Постът външен министър е единственият, за който ГЕРБ навремето се е преборил, направил е компромис, всички останали министри са техни. Интересно е, че вие (журналистите), ми говорите за изпратен някъде документ – във време, в което те усилено сменят регулатор. Този подход вече не е незрял, а е арогантен и неприемлив. Този подход прави ГЕРБ в невъзможност да подкрепи каквото и да било", категоричен бе Борисов.

Борисов се разгневи и на решението на Асен Василев, взето еднолично за сливането на НАП и Митници.

Гневът на Борисов се трупаше далеч преди скандала за Външно министерство, но ескалира при спора между Николай Денков и Мария Габриел за поста, на фона на това, че ГЕРБ настоява само за едно министерство. Тогава експремиерът видя у ПП-ДБ истинска лакомия за власт и заяви, че  искат „целият МС да остане техен".

Меморандумът пък вледени докрай партньорските чувства и след като обясни, че Габриел му е прочела само началото, той заяви: "От първите десет реда разбирам, че за ПП-ДБ избори 2 в 1 са логичен завършек на некоалицията“, заключи лидерът на ГЕРБ.

За регулаторите Борисов каза:”Независимите регулатори са независими, не се парцелират между Борисов и Петков. Категорично не сме склонни да приемем предложението на ПП-ДБ.”.

Предсрочни нови избори обаче отново ще изправят на нокти държавата, поради невъзможността да има мнозинство, което да управлява и тогава ГЕРБ отново ще се изправят пред сложния казус с кого да управляват. Ако тотално счупят сглобката, остава им варианта да се съюзят с ДПС и БСП – вариант, който не един анализатор допускаха още преди предишния парламентарен вот.     

Станете почитател на Класа