Борисов: Събарянето на президента е опасно

„Класа“

Във време на финансова криза събарянето на президентската институция, събарянето на правителството и нови избори ще ни извадят от правия път. Това заяви вчера на „Дондуков“ 1 премиерът Бойко Борисов. Той призова всички да върнат назад емоциите и обидите и допълни, че очаква разумът да надделее.
„За България ще е добре, ако може да се намери разумен изход от тази криза и да се направят отстъпки и от страна на президентството“, беше категоричен премиерът. Според него положението е деликатно, казусът е много сложен и текат консултации в парламента.
На 9 ноември от партия „Атака“ и ДСБ поискаха започване на процедура по импийчмънт заради отказа на държавния глава да подпише указ за отзоваване на посланиците ни в САЩ и Турция, които бяха обвинени в нарушения по време на парламентарните избори от 5 юли. Към искането се присъединиха СДС, РЗС и ГЕРБ. Мотивите на десните са, че президентът не изпълнявал конституционните си задължения да информира парламента за дейността си. От партията на Яне Янев поискаха импийчмънт освен на президента и на цялата държавна система и свикване на ВНС.
Борисов заяви, че не може да коментира доколко сериозни са основанията за импийчмънт на президента. Но заяви, че не вярва процедурата да мине в Конституционния съд.
„Това трябва да е поука и за президентската институция, ако искат просперитета на България“, заяви министър-председателят. Според него в момента, в който правителството и държавата набират скорост, не трябва да се разклащат институциите.
Той каза, че всеки си носи пасивите и активите от това, което прави, и хората могат да го преценяват.
„Аз най-малко се притеснявам от нови избори, вече съм поел сам отговорността“, каза Борисов. Според него тази криза с президентската институция е неприятна и е произлязла от нищо.
Междувременно червеният депутат Антон Кутев поиска в кулоарите на парламента премиерът Бойко Борисов да се извини за всичко, което се случва напоследък в страната.
„Според мен е добре премиерът да се извини за ненаправените социални плащания, за орязаните социални бюджети, за неплатените и неповишени пенсии на пенсионерите. Добре е премиерът да се извини за необясненото богатство на жена си, за това, че е бил съдружник с Румен Христов - Пашата и с други личности от подземния бизнес. Според мен е много важно премиерът да се извини и за Сретен Йосич, за бандитизма в политиката, защото политиката, която в момента се развива, е бандитска“, коментира левият депутат. Михаил Миков от БСП пък обяви сутринта пред БНТ, че няма никакви конституционни основания за процедура за импийчмънт.
„Ние само в едно сгрешихме, като казахме, че като гласуваш за Борисов, получаваш Костов, трябваше да добавим и Сидеров“, обясни бившият вътрешен министър.
От президентството обявиха вчера, че няма да има официална реакция на изявленията на министър-председателя.

Станете почитател на Класа