Явор Нотев, депутат от „Атака“ и председател на временната анкетна комисия за проверка на сигналите за опорочаване на изборите за НС: Президентът амнистира посланиците ни в САЩ и Турция

- Г-н Нотев, партия „Атака“ обяви, че ще събира подписка за стартиране на процедура по импийчмънт на президента. Вие се позовахте на чл. 98, т. 14 от конституцията, според който президентът трябва да осведомява НС по актуални въпроси. Има ли конкретни теми, които са ви интересували и не сте получили отговор от държавният глава?
- Конституционно задължение на президента е да информира Народното събрание и обществото за дейността си и инициативата за това трябва да бъде негова. Един такъв важен въпрос е участието на наши военни части в мисии зад граница. Имаше спорове за изпращането им и произшествия, по времето на които следваше да се даде подробна информация, но не я получихме. Другият проблем е, че обществото и Народното събрание не са информирани и до момента за правото на президента да предоставя и отнема българско гражданство. Стана ясно, че процедурата по получаване на гражданство е доста затруднена и формализирана, което създава корупционни практики.
На трето място, ще трябва да кажа, че този дебат започна заради поведението на г-н Първанов, който отказа да подпише указа за освобождаване на посланиците ни в Турция и САЩ въпреки безусловно установените нарушения на изборите там.

- Как трябваше да реагира според вас президентът?
- С поведението си президентът амнистира това тежко провинение. Знаете, че посланикът представлява страната ни извън граница и доверието към него трябва да бъде взаимно – двупосочно. Как ще гледат на него чуждите правителства или чуждите дипломати, с които ще общува? Достатъчно е дори заявеното съмнение и недоверие, за да бъдат оттеглени правомощията от представителите ни в САЩ и Турция. Изглежда странно съображението на президента, че трябва да се провери дали има други виновни и да се свали отговорността от посланика. Няма никакво съмнение, че отговорен за процесите в Република Турция е човекът, който е на върха на управленската пирамида там.

- Тези изводи на базата на проверка във временната анкетна комисия за проверка на изборите ли са?
- Ние се осланяме на етапна информация за това, какво се е случило по време на изборите в Турция и САЩ. От много служители, които са се занимавали и в миналото с избори, се чу, че за първи път се извършва обстойна проверка на резултатите и за първи път проблемът с изборите не е забравен седмица след края им. Освен това картината се очерта и от официални отговори от МВнР и служба ГРАО. Предстои обобщаването на тези данни в доклад, който трябва да бъде готов до 2 декември.

- Има ли вероятност парламентарната група на партия „Атака“ да се разцепи, след като ви напусна директорът на телевизия СКАТ Валери Симеонов заедно с още 10 общински съветници в Бургас?

- Няма да има никакъв проблем с целостта на парламентарната група. Това, което се случва в Бургас, е локализиран проблем. Той е с ръководството на телевизия СКАТ и е заради политика, която то води. Тя по никакъв начин не заплашва целостта на партията.

Интервюто взе: Александър Сивилов

Станете почитател на Класа