Вътрешният министър за протеста на земеделците: Подготвили сме се!

Вътрешният министър за протеста на земеделците: Подготвили сме се!
  • Публикация: 
  • Дата:  
    17.09.2023
  • Сподели:

 

Относно подготовката за изборите вътрешният министър каза, че ще има масови акции там, където има съответната информация за евентуално подготвени нарушения на изборното законодателство

 

 

 

Властта се готви за протестите на зърнопроизводителите, които са предвидени за следващата седмица.

Вътрешният министър Калин Стоянов призова да не се ескалира напрежението.

"МВР се е подготвило за протестите на зърнопроизводителите. Искам да апелирам към всички, които искат да се включат в протеста, да спазват стриктно правилата, да не допускат ескалиране на напрежението, да не ограничават свободното придвижване на граждани", каза Стоянов пред Нова тв.

Убийството на Алексей Петров – заподозрени няма

"Много служители работят активно. Има много факти, обстоятелства, които ежедневно излизат, но всички тези следва да бъдат проверени. Ако питате дали имаме заподозрян, нямаме такъв все още. Но се надявам, че скоро ще имаме резултат, който да покаже кой по какъв начин е поръчал и извършил това убийството", каза Стоянов.

Протестите на земеделските производители

Припомняме: В четвъртък представители на земеделския бранш съобщиха, че от понеделник започват протести в цялата страна срещу спирането на забраната за внос на украинско зърно.

Временната забрана беше въведена през април от България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия и беше удължена веднъж.

На пресконференция Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, нарече решението за отмяна на забраната "падение" и каза, че то е обединило "целия сектор". Преработвателите обаче не са съгласни и се противопоставят на забраната.

Ден по-късно премиерът Николай Денков определи заявките за протести като "шантаж", на който правителството няма да се поддаде, и каза, че протестите придобиват политически характер. Той отправи и официална покана за среща с организаторите на протеста в събота.

Какво искат протестиращите

Основните искания на зърнопроизводителите са удължаване на забраната и след 15 септември, изплащане на компенсациите до 30 септември, както и отпадане на тавана на помощта.

В четвъртък Министерството на финансите (МФ) съобщи, че ще отпусне допълнително 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производители след отмяната на забраната.

Изборите

Относно подготовката за изборите вътрешният министър каза, че ще има масови акции там, където има съответната информация за евентуално подготвени нарушения на изборното законодателство.

"Всички сигнали, които ние получим, билото оперативни, билото на ниво преписки, досъдебни производства, всички ще бъдат отработвани успоредно с прокуратурата", заяви вътрешният министър.

Мигрантите

Мигрантският натиск е в пъти по-голям в сравнение с миналата година, но в последния месец много по-голям е броят на недопуснатите преминаващи нелегални мигранти, за сметка на задържанията във вътрешността на страната, заяви министърът.

По думите му новото ръководство е в етап, в който вече започва да постига своите цели и резултати, които търси. "За последното денонощие имаме недопуснати 980 опита за нелегално преминаване, като във вътрешността на страната са задържани едва 40 човека. Има дни, в които бройката на недопуснатите нелегални мигранти варира от 1400 – 1500 на денонощие. Успяхме да намалим и задържанията във вътрешността на страната", посочи Калин Стоянов.

Относно оборудването с техника и оръжие за охрана на държавната граница, министърът заяви, че в момента има "крещяща нужда от високопроходими автомобили и специална техника за охрана на държавната граница". В началото на следващата година се очаква да бъдат доставени 160 високопроходими автомобила, каза още Стоянов.

Около 700 са непопълнените бройки в щата на "Гранична полиция". В момента сме задвижили абсолютно всички процедури да пуснем конкурси и максимално бързо да назначим хора, с които да уплътним границата, подчерта вътрешният министър.

Шенген

Относно влизането на България в Шенген вътрешният министър коментира, че това е приоритет на правителството. "Имаме подкрепата на абсолютно всички държави-членки. Вътрешнополитически боричкания в две от държавите не бива да превръщат България и Румъния в залог за това, да не бъдат приети в Шенген", каза още Стоянов.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа