ГЕРБ вика президента на изслушване в парламента

Президентът трябва да изпълни конституционното си задължение да информира Народното събрание по основни въпроси, които са в кръга на правомощията му, настояват от ГЕРБ. Това заяви вчера пред Дарик радио Искра Фидосова, съпредседател на парламентарната група на партията. Според нея след консултации с “Атака“, Синята коалиция и РЗС може да се реши подобно изслушване на Георги Първанов да се осъществи още тази седмица. Фидосова обясни, че е правила проверка, която е показала, че до момента е имало само една такава процедура от 20 март 2003 г., когато държавният глава е говорил за войната в Ирак. Тя допълни, че на среща днес ГЕРБ ще обсъди искането на „Атака" и ДСБ за евентуално стартиране на процедура по импийчмънт на държавния глава.
„Искаме импийчмънт на Георги Първанов заради неспазване на т. 14 от чл. 98 от конституцията, който го задължава да информира Народното събрание по всички въпроси, касаещи неговите задължения“, обяви на пресконференция вчера лидерът на партията Волен Сидеров. Според този член от основния закон държавният глава трябва да информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия.
ДСБ също се присъедини към искането на националистите. „С поведението си спрямо правителството президентът Първанов се опитва да блокира държавата и да спаси мафията във властта“, коментира лидерът на тъмносините Иван Костов. Според него кабинетът трябва да потърси писмо от БСП с подписа на Георги Първанов като неин председател, за помощ от Садам Хюсейн по програмата на ООН „Петрол срещу храни”. Програмата е на стойност 67 млрд. долара и е започнала през 1996 г. като е завършила през 2003 г. и е имала за цел да облекчи влиянието от санкциите, наложени на Садам Хюсейн след нахлуването му в Кувейт през 1990 г. По тази сделка, според Костов, БСП е прибрала комисионните.
„Нека ГЕРБ да изясни ролята на президента в Ирак. И понеже Борисов каза, че никъде няма подписи на Доган, ние знаем къде има такива и ще предоставим на вътрешния министър информацията, за да може той да започне да събира доказателства”, каза още Костов.
„Искането на „Атака“ е наказателна акция срещу президента“, коментира и лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него „групите за бързо реагиране на ГЕРБ - „Атака“ и ДСБ“ са се задействали заради упреците на държавният глава към правителството.


Бойка Башлиева: МС отряза „Дондуков“ 2 от честванията в Берлин

Президентът Георги Първанов е бил поканен да присъства на проявите за 20-годишнината от падането на Берлинската стена, но администрацията на Министерския съвет е отказала съгласуване с президентската администрация за представителството на България в Берлин. Това съобщи вчера прессекретарят на държавния глава Бойка Башлиева.
Според обясненията й поканата е била подписана от канцлера Ангела Меркел и е от името на германския президент Хорст Кьолер. Тя допълни, че за разлика от президентската институция, която поставя за обсъждане в политическия дневен ред жизненоважни въпроси за страната, като излизането от кризата и развитието на държавата в следващите години, се организира кампания за ланския сняг.

Станете почитател на Класа