Георги Първанов: Босовете на престъпността остават недосегаеми

Александър Сивилов

Бившият министър-председател е на път да бъде осъден за това, че някой някъде е преместил папка, а в същото време босовете на престъпността остават недосегаеми. Това заяви вчера президентът Георги Първанов по време на кръгла маса на тема "Двадесет години по-късно - през погледа на младите", която се проведе в УНСС. И допълни: „В тази папка, както добре видяхте, има информация за това колко пъти са си говорели депутатката Х с псевдобизнесмена У. Ако това е национална сигурност, аз сигурно нищо не разбирам от национална сигурност. И въпреки всичко тук се действаше много бързо, много радикално, смело, бих казал. Защо не се действа така смело и по отношение на символите, един от символите на българския преход – мутрите?“
Така Първанов защити Сергей Станишев, на когото Борис Велчев поиска имунитета на 3 ноември с мотива, че по непредпазливост е станал причина за изчезване на документ и публикуване на класифицирана информация. На 24 октомври бившият служител на ДАНС Алексей Петров занесе секретна справка на Бойко Борисов, изготвена от Иван Драшков. Тя засяга действия на хора от близкото обкръжение на Станишев и е насочена срещу консултанта Стефан Гамизов и Алексей Петров. На 26 октомври Станишев бе разпитан в Софийска градска прокуратура и стана ясно, че е предал въпросната справка на тогавашния шеф на ДАНС Петко Сертов, а не я е върнал по надлежния ред. Междувременно справката се появи в интернет.
„ Продължавам да оставам с усещането, че босовете са недосегаеми. Този Красьо (плевенският бизнесмен Красимир Георгиев, който търгува висши магистратски постове, бел.ред.) е само елемент от веригата, къде са другите. Имената на всички се знаят добре, те вървят в медиите твърде често", посочи още Първанов.
Държавният глава обясни, че през последните 20 години винаги е имало опити съдебната власт да се използва за политически натиск. Според него през тези години на политиката се е гледало като на една от малкото възможности човек да се обогати. Той беше категоричен, че основният проблем на българската политика е недостатъчната ангажираност с реалните проблеми.
„ 20 години политиците се занимават със себе си и обществото, със службите. Няма нищо по-лесно от това да се произведе скандал по линия на службите. След две седмици този скандал се забравя. Това не го намирам за достоверен политически дебат", отбеляза президентът.
По повод на сегашното управление той коментира, че идеята за „силната ръка” идва тогава, когато има интелектуална слабост на управленската визия и когато няма какво да се предложи.
„Със сила няма да излезем от кризата. Трябва силна воля, но не силово политическо действие“, подчерта Първанов.
„Ние започнахме от най-големия бос“, коментира пред „Класа“ премиерът Бойко Борисов. Той даде и нарочна пресконференция, на която заяви, че изказването на Георги Първанов е пряка намеса в работата на прокуратурата. Министър-председателят допълни, че всички в системата - ВСС, главният прокурор, главен съдия, са назначени от президента.
Според него за 3 месеца управление правителството заслужава уважение, че е намерило пропуски, грешки и престъпления, направени от „най-големите акули“.
„Аз не виждам някъде твърда ръка. Виждате, че моите министри всичките са с очилца и носят пици“, добави още Борисов. Според него шамарите и побоищата ги правят хората на Първанов, Станишев и на Доган, които „се самоубиват по сараите“.
Борисов и Първанов размениха реплики и по повод предложението на МС от 4 ноември да бъдат отзовани посланиците ни в Турция и САЩ - Бранимир Младенов и Лъчезар Петков, заради нарушения в изборния процес на 5 юли. Държавният глава заяви на 7 ноември, че няма да подпише указа, защото не е запознат с мотивите. Борисов отговори вчера, че кабинетът няма да отмени решението си. Междувременно от РЗС пак поискаха отзоваването на посланика ни във Великобритания Любомир Кючуков заради нарушения на изборния процес.

Станете почитател на Класа