Бойко Борисов даде подкрепата си за ДАНС

Райко Байчев

Премиерът Бойко Борисов декларира вчера подкрепата си за ДАНС по време на кръгла маса в Народното събрание. На нея бе обсъдена концепцията за реформа в агенцията. По време на дебата Борисов разкритикува остро скандалите в българското ФБР, очерта рамката, в която трябва да действа, и даде насоки за бъдещата й работа. „Цветлин Йовчев се ползва с моето доверие, лично съм говорил с ръководители на партньорски служби, имате открит път да работите добре“, каза Борисов. Премиерът повтори, че най-висока оценка ще получи този, който събере и донесе сведения не само за бивши, но и за настоящи министри и представители на властта. „Аз нямам нужда ДАНС да ми крепи правителството, нито партията”, категоричен бе Борисов. Той определи като най-важна функция на агенцията да получава изпреварваща информация и посъветва служителите да не се превръщат в служба за обеди и вечери с журналисти и политици.
"Ще видим от всички справки, които сте дали, колко обвинения ще повдигне главният прокурор. Материалният израз на предприятието е каква продукция дава", каза Борисов. Според него най-голямата щета, която е нанесена от ДАНС, е, че е свалено доверието към нея от службите в Европа и света. Това била и причината, заради която премиерът се е двоумил дали да закрие агенцията или не. Борисов съобщи, че ръководители на служби и посланици са се срещали с него и са му казали, че вече от година нямат съвместна работа с агенцията. Борисов обаче водил разговори с тях и ги уверил, че могат да имат доверие на българските служби.
Вътрешни скандали
Другата критика на премиера към ДАНС се отнася към постоянното „производство“ на вътрешни скандали. „96 млн. лв. са отпуснатите средства за ДАНС. Дават се много пари, от тях 92% отиват за заплати, а в резултат на това се генерират само скандали“, каза Борисов. Според премиера въпросът с изтеклите доклади на ДАНС не е така безобиден, защото налагат „изключително тежки щети на държавата с огромни последици за бъдещето“. Борисов смята, че всички скандали в държавата се въртят около бивши служители на ДС. „Двадесет години след промените е крайно време да се замислите и да се скъса тази пъпна връв с тях. Излезе ли скандал, все агент на Шесто или на служител на ДС“, каза Борисов. Той добави, че тези хора трябва да се пенсионират – или да си направят партия и да се явят на избори.
Шефът на ДАНС Цветлин Йовчев каза, че лоялността на служителите в агенцията е под въпрос и добави, че устойчивостта на службата към външни деструктивни въздействия е под критичния минимум. Йовчев заяви, че няма ефективна система за подбор и излъчване на кадри в агенцията. Йовчев съобщи, че в общата администрация на ДАНС ще има съкращения с около 15-20 %. Според главния прокурор Борис Велчев ДАНС трябва да стане бърза, реактивна и да изпреварва дори действията на прокуратурата. Той препоръча силен правен екип, за да не се достига до такива многобройни скандали.


„Дойче веле“: Корупция, търговия с влияние и пране на пари

Корупция в администрацията, участие на високопоставени служители в държавата в престъпни схеми, търговия с влияние, злоупотреба със служебното положение и европейските фондове са малка част от информацията, събрана в доклад на ДАНС за първите 6 месеца за 2009 година. Това съобщи вчера „Дойче веле“. Докладът първо се появи в електронния сайт „Шпигел“ с уговорката, че журналистите, които са го получили, са положили подпис да не го разпространяват. Докладът не съдържа конкретни имена на министри и висши служители.

Станете почитател на Класа