Васил Тончев, директор на социологическа агенция „Сова Харис“: Магията на ГЕРБ се дължи на премиера и желанието за ревизия


Васил Тончев е роден в София. Завършил е философия с профил социология в СУ „Климент Охридски”. Работил е като психотерапевт, бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, след това научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция „Сова-5”, която след това придобива и търговската марка „Харис”. Семеен е, има три деца.


- Г-н Тончев, различни социологически агенции дават добра оценка на първите 100 дни на кабинета „Борисов“. Какво сочат вашите проучвания?
- Изключително положителни са настроенията. Вълната, която доведе ГЕРБ до мнозинство в парламента и изпълнителната власт, продължава да се развива. Все още надеждите са фокусирани върху ГЕРБ в много голяма степен. Те идват най-вече от усещането, че са направени положителни промени и че управлението ще бъде успешно.

- На какво конкретно се дължи тази висока степен на одобрение?
- Магията, която държи високата степен на доверие, е безспорно личността на премиера и желанието на хората да бъде направена ревизия не само на последното управление, но и едва ли не на целия преход. Знаете, че държавността у нас е много разградена и когато по време на промените се трансформираше държавната собственост в частна, подобно положение може да е било нормално. Но да продължава и в момента, е нетърпимо и извън всякакви европейски норми. В това отношение правителството показа, че има достатъчно ресурс да възстанови държавността, и усилията му се подкрепят от хората.

- Как се оценяват от хората практическите действия на правителството?
- Действията на кабинета се развиват в две посоки. Едната е тази, за която вече говорихме и която върви с голямо одобрение. В нея реално могат да се видят някакви резултати. Например можем да видим какво става в съдебната система, която е най-слабото място в нашата държавност. Виждаме там какви ужасяващи неща изплуваха, как конкурсите за по-високо място са минавали през един огромен рушвет, и то за хора, които са били по върховете на системата. Казва се, че хората, за които законът трябва да е свещен, са го потъпквали. Виждат се и мерките, които взема правителството за оздравяване на Държавната агенция за национална сигурност. Това са безспорни успехи и необходими неща, които се подкрепят от хората.
Успоредно с това са мерките, които се взимат в областта на икономиката. Според мен антикризисната програма изостава.
Като се има предвид, че водещите фигури в кабинета са премиерът и най-близкият му съратник Цветан Цветанов - хора с високи чинове и опит в областта на вътрешния ред, може да се каже, че в тези области е нормално да има по-голям напредък и резултати. Що се отнася до останалите кадри и начина, по-който се овладяват проблемите в другите министерства, се вижда, че нещата буксуват и трябва да се положат сериозни усилия. Дори може да се каже, че проектът още не е потеглил.

- При това положение може ли да се очакват скорошни промени в правителството?
- Не мисля, че ще бъде добър знак за обществото, ако на такъв ранен етап започнат да се правят промени. Освен това в момента нищо не ги налага. Според мен може да се стигне до тях, ако някой министър направи голям гаф и предизвика скандал. В момента правителството има голям кредит на доверие и министрите имат достатъчно време да се изявят и да направят това, което се очаква от тях.

- Имаше ли медиен комфорт това правителство досега? Премиерът каза, че атаките срещу него са били непрекъснати.

- Медийният комфорт е свързан и с общественото мнение. Виждаме, че за това, което правят премиерът и правителството, има много голяма чуваемост. Мисля, че правителството се ползва досега с изключително добра атмосфера, за да може да приложи реформите си.

- Според вас възможни ли са предсрочни избори, за каквито на няколко пъти Бойко Борисов заяви, че е готов? И ако те се проведат, какъв ще е изходът от тях?
- Изявленията идват след конкретни действия на подкрепящите го партии. Думите идват, защото премиерът съзнава, че има правителство на малцинството, и осъществява натиск върху малките формации, които го подкрепят. В момента и вълната, която подкрепя ГЕРБ, го кара да мисли, че при евентуални избори ще може да получи пълно мнозинство. Що се отнася до изборите, не мисля, че са необходими. Най-малкото партия „Атака“ се явява като много лоялен партньор на ГЕРБ и поддръжник на реформите, които те предприемат. При това положение ми се струва, че мнозинството е непоклатимо. Един извънреден вот би навредил изключително много на обстановката в страната, защото хората са преуморени от избори и политика. Не се знае как ще реагират на подобен сигнал. Заявленията на премиера са една риторика, която улеснява и обяснява нещата в политиката, но няма да доведе до конкретни действия.

- След като хората са уморени от политиката, как според вас ще се развие състезанието за кмет на София?

- Големият въпрос е активността на тези избори. Очаквам тя да спадне значително в сравнение с парламентарния вот. Очертава се те да са с предизвестен победител и това ще демотивира много от хората да отидат до урните. Нагласите, които регистрираме към момента, са категорични – 4 към 1 за кандидата на ГЕРБ г-жа Фандъкова срещу основния й опонент Георги Кадиев от БСП. По-ниската активност вероятно ще намали тази разлика, но във всички случаи победител ще бъде човекът на ГЕРБ. Въпросът е с каква разлика ще води. Това положение може да се промени в зависимост от чуваемостта за аргументите на опозицията и дали ще излезе една реална алтернатива, или и тези избори ще минат на вълната на огромното доверие към ГЕРБ.

- Може ли да говорим за промени в опозицията и стопляне на отношението ДПС-ГЕРБ, след като чухме умерените оценки за управлението, идващи от партията на Ахмед Доган?
- Стопляне на отношението можеше да има, ако тези партии имаха сродни политически цели и идеология. В дадения случай става дума по-скоро за регулиране на отношенията. Проблемът на ДПС идваше от това, че те останаха много време в изпълнителната власт и на тази база бяха създали кадри, кръгове от хора и фирми, които дразнеха обществото. След като излязоха от управлението, този проблем отпадна и всичко се нормализира. Така че е нормално отношенията между ДПС и ГЕРБ да навлязат в едно русло на две конкуриращи се партии, опониращи си, които се борят в полето на политиката на България.

- Това означава ли, че БСП остава в момента единствената остра опозиция на управлението?
- Определено всичко, което се случи в социалистическата партия с преизбирането на Сергей Станишев, беше ход, който ги легитимира като основната опозиция на ГЕРБ. Това ще продължи най-малко две години - до президентските избори. В момента действително са в изключително сложна обстановка и много трудно положение, но мисля, че техният глас с времето ще започне все повече да се чува.

- Може ли да станат притегателен център за всички недоволни от ГЕРБ?
- Едва ли, защото ще има недоволни и вляво, и вдясно. Вероятно БСП ще събере достатъчно подкрепа, така че да станат една наистина ефективна и много силна опозиция.

- Кои са според вас причините за нападките от страна на кабинета най-вече към социалистическата партия?
- На първо място, е желанието на хората за ревизия и пълна рекапитулация на миналото. Едва ли може да се говори за кметските избори като причина за този сблъсък.

- Според вас възможен ли е сценарият за разцепление на БСП, който беше лансиран от Яне Янев?
- Не. В средите на БСП нещата са стабилни. Тя все пак е най-старата и най-изградената партия, която функционира в политическия ни живот. Там лоялността към партията е много по-голяма, отколкото междуличностните конфликти. Който е лоялен към БСП, има възможността да остане в голямата политика в България, а който излезе - ще изпадне от нея.

Интервюто взе Александър Сивилов

Станете почитател на Класа