Отмениха данъчните облекчения за големите инвеститори

Да се отменят данъчните облекчения за предприятия, извършващи големи инвестиции в отрасли като селското стопанство, преработвателната промишленост и производството, високите технологии и инфраструктурата, прие вчера на първо четене Народното събрание. Предложените промени в Закона за корпоративното подоходно облагане са внесени от Министерския съвет (МС). Според бившия финансов министър Пламен Орешарски от Коалиция за България тази мярка ще е по-скоро наказателна спрямо големите инвеститори в икономиката. Той призова депутатите да не подкрепят предложението на кабинета на Бойко Борисов, защото „запазването на облекченията ще бъде плюс за инвестиционния климат, мярката чисто фискално няма да се отрази на бюджета“. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) обоснова предложението на МС, като посочи, че данъчното облекчение за големите инвеститори е вид държавна помощ, за която не е получено необходимото разрешение от Европейската комисия. Според нея този режим е бил въведен през миналата година с лобистки цели.
Депутатите гласуваха на първо четене и предложението на правителството от 1 януари 2010 г. данъкът върху хазарта да се повиши от 10 на 12 на сто. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов изчисли, че увеличеният налог върху тотото, лотото, залаганията в спортни състезания и случайни събития ще добави в хазната още 12 млн. лв. годишно.
От Синята коалиция и РЗС пък искат хазартът да се облага с 15 на сто. Те припомниха, че според проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч" за данъците и бюджета през 2010 г. повишаването на данъка върху хазартната дейност е най-подкрепяното правителствено решение в областта на публичните финанси. Това проучване е проведено между 16 и 22 октомври сред 1300 души по поръчка на Министерството на финансите.
Депутатите приеха да бъде облагана печалбата на чуждестранните юридически лица от прехвърляне или продажба на място на стопанска дейност. За данъчни цели ще се признават счетоводни разходи за дарения в размер на 50% от счетоводната печалба, когато са направени в полза на центъра „Фонд за лечение на деца“, „Фонд за асистирана репродукция“ и центъра „Фонд за трансплантации“. Според приетите на първо четене промени чуждестранните юридически лица от ЕС ще имат право на избор за преизчисляване и последващо възстановяване на част от удържания данък, както се третират българските граждани. По този начин се отстранява различието в данъчното третиране, се посочва в мотивите на Министерския съвет.

Станете почитател на Класа