Правителството ще работи по 7 приоритета и 157 цели

Правителството ще работи по седем приоритета и 157 цели до края на мандата, съобщи вчера вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който представи плана за управлението на правителството на ГЕРБ.
Записаните в плана приоритети са: повишаване доходите, растеж на икономиката, правов ред, съдебна реформа, размразяване на еврофинансирането, социална сигурност, развитие на човешкия капитал и превръщане на страната в основен фактор за стабилността в региона и света.
В документа има и оценка за работата на предишното правителство. Там се посочва, че „корупцията, безотговорността и некомпетентността в управлението на тройната коалиция в съчетание с глобалната финансова криза доведоха България до тежка финансова, икономическа и социална ситуация“.
За изпълнението на приоритетите ще се работи по седем основни политики, поясни Дянков. Първата политика е насочена към реформи и модернизация на администрацията. Тя включва реформи в здравеопазването, в системата на реда и сигурността, публичните услуги, енергетиката и образованието. Следващите политика са насочени към ограничаване на корупцията и спиране източването на държавата, оптимизиране на бюджетните разходи, адекватност на обществените и пазарните реалности. Като пример Дянков посочи, че правителството ще се фокусира върху зелените инвестиции и санирането на сгради.
Политиката за интегриран подход има за цел да се съгласуват стратегиите, които се приемат, например да има връзка между регионалното развитие и екологията, поясни Дянков.
Седмата политика е за прозрачност при вземането на решения. Скоро ще бъдат разсекретени решенията на финансовото министерство, допълни Дянков.
По-конкретно кабинетът предвижда намаляване на ДДС до 18% до края на мандата, запазване на по-висок дял в облагането с косвените данъци в сравнение с преките данъци, увеличаване на данъка за хазарта на 15% от 2010 г.
Програмата ще бъде актуализирана и отчитана всяка година.
Правителството досега е изпълнявало поетите предизборни обещания и приоритети. Това коментира Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър-председателя. Тя представи отчета за стоте дни от управлението на правителството. Според Бъчварова вече има реални резултати благодарение на балансирания бюджет. Доверието на европейските партньори към правителството расте.
След сформирането на новото правителство е установено, че недостатъчният административен капацитет е сериозен проблем, който показва какъв е ресурсът за управление на държавата.
Ревизията на предишното управление била наложителна, тъй като без нея реформата на държавата не може да започне.
Като пример за ефективни действия Бъчварова посочи снетия имунитет на бившия премиер Сергей Станишев и заведения иск за неправомерно върнати имоти на Симеон Сакскобургготски.
Правителството е провело 14 заседания, приети са 69 постановления, 258 решения и са одобрени 37 законопроекта, които са внесени в НС.


До месец ще има условия банките да намалят лихвите

До месец ще има условия банките да намалят лихвите, съобщи министър Симеон Дянков по повод молбата на премиера Бойко Борисов към банкерите за плавно сваляне на процентите. Предпоставка за това е намаляването на финансово-икономическите рискове, в резултат на което банковите ресурси поевтиняват.
Дянков обсъди идеята с Асоциацията на банките в България.
Веднага след срещата с финансовия министър Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на асоциацията и главен изпълнителен директор на ДСК, съобщи за „Класа“, че банките са били поканени да направят свои предложения за конкретни мерки за подобряване на икономическата среда в страната. В рамките на седмица тези предложения ще бъдат обобщени в асоциацията, за да се премине към конкретни действия, така че да „ генерираме повече инвестиции за съживяване на икономиката“. Относно понижаването на лихвите на кредитите шефката на Банка ДСК коментира, че пазарът определя лихвите и в момента проблемът е, че няма достатъчно добри бизнес проекти, които да се финансират. „Можем да направим предложения, които биха дали възможност за ползване на по-евтини ресурси, за да могат да се финансират проекти в икономиката. Засега това са само идеи“, каза Виолина Маринова.

Станете почитател на Класа