Държавата си иска горите от Симеон Сакскобургготски и сестра му

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов внесе вчера иск в Софийския окръжен съд държавата да си вземе обратно върнатите на Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза Хробок гори. Става дума за 16 хил. дка. В иска се настоява за обезщетение с 5 млн. лв. - каквато е оценката на експертите за изсечената дървесина от върнатите край Самоков гори. От данните, с които Найденов разполага, става ясно,че от царските гори са изсечени над 30 000 куб. м дървесина.
До момента ведомството му обмисляше да си търси само 4521 дка, които заради грешка на поземлената комисия в Самоков бяха върнати два пъти на Сакскобургготски.
Искът е придружен от доказателства - около 16 тома, които Найденов показа пред журналисти. 56 дка от горите, за които държавата сега претендира, вече са продадени и затова се иска обявяване на нищожност на сделките.
В иска се отправя молба до съда да бъде наложена възбрана върху промяната на статута на част от горите, както и забрана на сечта и на използването на дървесината.

Станете почитател на Класа