Прокуратурата повдига обвинение и към Петко Сертов

„Класа“

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов ще бъде привлечен като обвиняем във връзка с изчезнала справка от ДАНС относно "действията на лица и кръгове, указващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация", писана от бившия зам.- шеф на агенцията Иван Драшков. Това стана ясно вчера от изявленията на градския прокурор на София Николай Кокинов пред БНТ. Той обяви, че след Сергей Станишев, който по непредпазливост е станал причина да изчезне справката, по делото ще има втори обвиняем. Въпросният документ, който представлява класифицирана информация, бе предаден на 24 октомври на Бойко Борисов от бившия агент на агенцията Алексей Петров. Кокинов уточни, че вторият обвиняем след Станишев е посредникът, който е получил на ръка от бившия премиер секретния доклад на Драшков, а след това документът е попаднал у бившия служител на ДАНС Алексей Петров. "За предаването му (на доклада – бел.ред.) от Сергей Станишев на Алексей Петров е съдействало лице, което не се ползва с имунитет, но е имало достъп до класифицирана информация и е било в близкия кръг на Станишев", поясни пред БНТ Кокинов. И уточни, че лицето е разпитано. На 28 октомври Сергей Станишев и Петко Сертов бяха разпитани в Софийска градска прокуратура. Стефан Гамизов и Алексей Петров също бяха разпитани.

Историята

Според информация на Mediapool, след като през октомври 2008 г. Станишев е получил доклада на Драшков срещу Сертов, е повикал Сертов и му връчил документа с препоръка да се "оправя". Така докладът-справка е напуснал Министерския съвет, без да са изпълнени необходимите процедури за работа с класифицирана информация. Оттам нататък докладът попада у Алексей Петров, който бе смятан за дясна ръка на Сертов. А през октомври т.г. Петров, който бе освободен от ДАНС заедно с началника си Сертов, е отишъл при премиера Бойко Борисов и като "лоялен гражданин" му предал изнесения доклад.

В какво се състои вината


“Проблемът е, че „посредникът“ е приел класифициран документ не по установения за това начин и съответно след това се е разпоредил с него, отново нарушавайки правилата. Така е станал причина и от своя страна този документ да изтече в публичното пространство”, обясни Кокинов. По отношение на публикувания в интернет текст на доклада градският прокурор уточни, че този документ прилича на оригиналния, но е само част от него, тъй като липсват последните четири страници. За броя на изчезналите от Министерския съвет доклади Кокинов уточни, че те са 8.

Скандал в парламента

Вчера след скандал в парламента депутатите си осигуриха достъп до разглеждане на мотивите в искането на главния прокурор Борис Велчев за сваляне на имунитета на експремиера Сергей Станишев. Във вторник Велчев поиска разрешение от 41-вото Народно събрание да започне наказателно преследване срещу лидера на БСП заради изнесения доклад на ДАНС от Министерския съвет. Станишев обяви, че писмено и доброволно се отказва от имунитета си.
Депутатите вчера приеха със 172 гласа искането на главния прокурор да бъде разгледано в залата, след като въпросът бе въведен като извънредна първа точка в дневния парламентарен ред. Мотивите представляват класифицирана информация, уточни Иска Фидосова от ГЕРБ. „Става въпрос за процедиране с документи на ДАНС и МВР, така че е необходимо особено от вътрешната комисия и тази за контрол на ДАНС да се запознаят с причините за искане на сваляне на имунитета на Станишев“, каза от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов. „Това не е първият случай да се иска достъп до мотивите за искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на народен представител. Имало е и други случаи“, каза още Костов. Пред „Класа“ той уточни, че има предвид иска за Атанас Атанасов в предишния парламент.

В нарушение на правилника

От БСП обаче опонираха срещу вкарването на този въпрос като първа извънредна точка в дневния ред на парламента, без това да е съгласувано на председателски съвет. „Това не се случва за първи път“, заяви зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков. „ГЕРБ редовно нарушава правилника на Народното събрание“, каза пред „Класа“ и депутатът от левицата Мая Манолова. Според нея такава извънредна точка не е имало нужда да бъде внасяна, защото Станишев се отказал от имунитета си още във вторник.
„Ако мислят, че моят депутатски имунитет ще им реши проблема с постната пица за догодина, какъвто е бюджетът – се лъжат“, каза пред журналисти вчера Сергей Станишев. „Това ще работи много малко време, защото как ще обяснят на хората, че са предвидени с 400 млн. лв. по-малко за здравето на населението, 200 млн. по-малко за НЗОК, при условие че сме оставили резерв на здравната каса близо 700 млн. лв.?“, запита бившият премиер в парламента. Според него всички виждат, че сто дни държавата се управлява с активни мероприятия и с политически фарс.


„Шпигел“ разполага с таен доклад на ДАНС

Сайтът „Шпигел онлайн“ съобщи вчера, че разполага с нов таен доклад на ДАНС за първото полугодие на 2009 година. Авторката на статията Ренате Флотау пише, че съдържанието на доклада е доста пикантно. Теми на доклада за ДАНС били плячкосване на европейските фондове в селското стопанство, политическо разчистване на сметки между противници, злоупотреби с прехвърляне на фалирали фирми на социално слаби и „доминиращ руски капитал с неясен произход“. „И този път докладът не остана таен, макар че получателите му, много от които журналисти, трябваше да потвърдят писмено, че няма да го публикуват", пише „Шпигел“.

Станете почитател на Класа