Истинската битка ще е за зам.-министрите, ГЕРБ стяга атака

Истинската битка ще е за зам.-министрите, ГЕРБ стяга атака
  • Публикация: 
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Ръководството на ГЕРБ натиска преговорните екипи и на своите в лицето на Мария Габриел и работната група в НС, и тези на Продължаваме промяната - Демократична България за прекрояването на ротационния кабинет.

 

 

С идеята, че

 

са по-важни зам.-министерските позиции, наситени, "където трябва" от кадри на Бойко-Борисовата партията, отколкото титулярните места, 

герберите са решени да постигнат паритет в представителството в иначе уж напълно опечената нова изпълнителна власт, подшушват източници на Lupa.bg. 

За какво конкретно става въпрос? 

Ясни апетити от първата политическа сила имали към земеделието, здравеопазването, вътрешните работи и икономиката. Според запознати дори се стигнало до поставянето на ултиматуми през последните дни и то към Бойко Борисов, защото мнозина в партията му не били съгласни участието й във властта при мандат на вторите да се търгува само с поста на Габриел в МВнР за първите 9 месеца от ротацията.

"Външно не може да изплати всичко, заложено от нас за спечелването на изборите", недоволствали в редиците, при това по високите етажи на ГЕРБ. 

Затова и било настояването да получат ако не министерски, то кресла на вицета в ключовите ресори. От своя страна, както стана ясно и от думите на бъдещия премиер акад. Николай Денков, ПП-ДБ били склонни да се съгласят с такова справедливо разпределение. Именно това, както го нарекъл "клякане", пък вбесило депутата Радостин Василев. 

Който вече размахва червени картони на сглобяващата се власт от тъч линията

Станете почитател на Класа