Проучваме европейските закони в отвличанията

В момента събираме наличните добри европейски практики, които имат специално законодателство за отвличанията. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов преди вчерашното редовно заседание на правителството. „В рамките на около седмица ще имаме визия по анализа, който ще направим, на добрите практики в Европейския съюз, обърнали сме се за съвет и към САЩ“, каза още Цветанов.
МВР продължава работата си по случая с отвлечения на 19 октомври студент от НСА Румен Гунински, каза министърът, но отказа да даде подробности.
Междувременно председателят на ДСБ–София и бивш шеф на Национална служба “Сигурност” (НСС) Атанас Атанасов обяви, че за ниската разкриваемост на отвличанията вина носи единствено вътрешното министерство, което не работи от 4 години. „ МВР е решето, от което тече информация“, категоричен беше той. Според него този тип престъпност се контролира от хора със специални знания, излезли от системата на силовите ведомства. Атанасов предложи да се провери с какво се занимават в момента специално обучени хора, напуснали армията и МВР. Той цитира и опита на Италия по проблема с отвличанията, като каза, че там съществува специално законодателство.
Заради отвличанията България вече се третира като страна от Латинска Америка - чужди бизнесмени, които идват у нас или имат дейност в страната, вече наемат консултантски компании, които изчисляват премии за риск. Това каза в сутрешните новини на PRO.BG Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Експертът коментира, че закон за отвличанията би помогнал на полицията да се справи с този вид престъпления.

Станете почитател на Класа