Росица Велкова лобира ли за банките и застрахователите чрез Закона за еврото?

Росица Велкова лобира ли за банките и застрахователите чрез Закона за еврото?
  • Публикация: 
  • Дата:  
    11.03.2023
  • Сподели:

Съгласно Проект на закон за въвеждане на еврото трябва да има двойно обозначаване на цените на стоките и услугите за определен период от време. Министерство на финансите обаче предлага дерогация от този принцип, така че цените на финансовите услуги да се обозначават двойно само в интернет, но не и в търговските помещения на доставчиците на финансови услуги. Това коментира пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов по повод предстоящото ни влизане в еврозоната.

 

 

 

 

 „В същото време министерство на финансите парадира, че основен принцип на закона бил защита на потребителите. Излиза, че уж защитаваме потребителите, а на практика защитаваме банките и застрахователите. Дали пък някой не е мотивирал Росица Велкова за това?!”, пита юристът.

 „Велкова иска цената в лева да не се обявява в офисите на банковите и застрахователните институции, както и тези за бързи кредити. Няма равнопоставеност между всички търговци, доставчици на услуги.  Ще бъдат ограничени правата на потребителите, тъй като трябва да търсят в интернет левовата равностойност на финансовите услуги. Това си е чист лобизъм в полза на застрахователи, банки и бързи кредити. Те няма да бъдат проверявани, затова няма как да бъдат хващани в нарушение”, смята Божилов.

„БНБ би трябвало да упражнява контрол, но банката на практика е само регистратор. Нашите такси са по-високи от тези в Западна Европа и това може да се промени, само ако БНБ се намеси. При дебата за шеф на Народната банка никой от кандидатите не повдигна въпроса за високите банкови такси”, подчерта юристът.

Станете почитател на Класа