Сменят ръководството на здравната каса

Соня Стамболийска

Ще има промени в ръководството, функциите и структурата на НЗОК. Те са част от предлаганите промени в Закона за здравното осигуряване. Това заяви вчера в Народното събрание председателят на комисията по здравеопазване Лъчезар Иванов, който е и зам.-шеф на парламента от квотата на ГЕРБ. Той обясни, че с измененията в закона се предвижда директорът на касата да бъде избиран от парламента, както се избира управител на Националния осигурителен институт. Обсъжда се и предложение директорът да е с мандат от пет години. „Така ще бъде гарантирана демократична процедура и прозрачност на избора“, коментира още Иванов. Той посочи, че в момента все още няма готова кандидатура за поста. Промените в касата ще включват и създаването на Надзорен съвет, в който ще влизат осем души. Според председателя на здравната комисия досегашното ръководство на НЗОК не е в състояние да изпълнява новата политика. „Директорът на касата Румяна Тодорова е изключително политически натоварена личност. Тя стана символ на дадена група от БСП“, допълни Иванов. По отношение на бившия вече председател на УС на НЗОК д-р Емил Райнов, председателят на здравната комисия отбеляза, че по негово време е имало изтичане и разпределяне на пари.
Вчера здравната каса представи в парламента отчета си за 2008 г. , който бе отхвърлен от депутатите със 119 гласа „за“ и 40 - „против“. Той не бе приет и от парламентарната комисия по здравеопазване. „В доклада не се вижда и едно изречение за скандалите в касата“, коментира от парламентарната трибуна Лъчезар Иванов. Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков изрази мнение, че отчетът на НЗОК за 2008 г. е копие на отчетите от предишни години. „Основна цел на касата е осигуряването на равен достъп на гражданите до здравеопазване, а НЗОК години наред нарушава този принцип“, коментира още Шарков. От „Атака“ също не подкрепиха доклада. „НЗОК е една каса без дъно, в която се наливат огромни пари, които не отиват за лечение на гражданите“, заяви депутатът от „Атака“ Павел Шопов. Като една от причините за отхвърляне на доклада той посочи, че в него не се казва за изпратени сигнали до прокуратурата и за осъдени за злоупотреби.
Преди дни Народното събрание отхвърли и отчета на Комисията по придобиване на незаконно придобито имущество (известна още като комисията „Кушлев“).

Станете почитател на Класа