Найден Зеленогорски, кмет на Плевен и председател на предизборния щаб на СДС: На следващите избори ще имаме свой кандидат за София

- Г-н Зеленогорски, СДС реши да подкрепи Йорданка Фандъкова за кандидат-кмет на София. Вие одобрявате ли това решение?
- Личното ми мнение е, че трябва да се изпълни решението на Националния съвет на СДС. Според него всяка общинска организация сама решава как да се явява на местни избори. Беше направен детайлен анализ на ситуацията в София и софийската организация взе своето решение. То ще бъде изпълнено и ние се надяваме на успех още на първия тур. За мен е от изключително значение да бъде подписано споразумението между ГЕРБ, СДС и ДСБ, за да бъдат ясно формулирани целите на бъдещата коалиция за тези две години в София. Тук става въпрос не за подкрепа на една личност, а подкрепа и формулиране на определен тип политика, която да бъде следвана. В крайна сметка не е задължително да имаме кандидат, защото изборите са частични. ГЕРБ има своето мнозинство в общинския съвет и понякога получава нашата подкрепа, а понякога - не. Що се отнася до следващите местни избори аз съм убеден, че СДС ще има своя кандидат и бих се радвал това да е във формат „Синята коалиция“.

- Чуха се гласове в сините редици, че по този начин, спестявайки си борбата за София, обезличавате партията. РЗС например решиха да играят самостоятелно.
- Не бих искал да отговарям от името на софийската организация. Най-малкото аз не участвам във вземането на решения. В Плевен си печеля изборите, включително и срещу ГЕРБ, така че не мога да отговарям за действията на софийската организация. Общата позиция на партията е ясна и няма какво да коментирам повече.

- Не се ли притеснявате, че така подарявате пълен монопол на ГЕРБ? Тяхно е правителството, тяхна се очертава да е и София.
- Не, ето например Плевен е на СДС. Очевидно е, че ракурсът с обезличаването съществува – много от членовете на СДС са се въздържали относно Фандъкова и е ясно, че има проблем. За мен обаче са по-важни редовните избори след 2 години. Логично е сега ГЕРБ да продължи започнатото в София, да си довърши мандата. Не може да се правят концептуални промени в движение, по средата на мандата. Така че моето мнение е, че имаме достатъчно твърди позиции и разпознаваемост в обществото – доказвали сме се вече 20 години. И пропускането на тези избори няма да разколебае доверието в нас.

- На предишното заседание на НС на СДС казахте, че Синята коалиция би трябвало да се разшири, но не споменахте с кои партии.
- Една значителна част от десноцентристки партии, които в момента не са представени в парламента, могат да бъдат наши партньори

- Ще ги изброите ли?
- Около 10 партии са, не искам да споменавам имена, за да не изпусна някой. Около 10 партии с център-дясно ориентация, които са произлезли от СДС като партия майка. Нормално е да си ги приберем обратно – да се търси възможност за окрупняване, защото и без това тези партии са малко трудно разпознаваеми. По-добре да има един окрупнен десен субект, който да намира по-висока подкрепа в обществото.

- Има ли криза на доверието между Обединените земеделци и СДС след случилото се с Венцислав Върбанов и след решението на КС и на ЦИК той да напусне парламента?

- Знам, че на последното си заседание те не са взели решение да напускат коалицията. Надявам се това да не помрачи коалиционните ни отношения. Съжалявам за всичко, което се случи, но в края на краищата е въпрос на законодателство, на процедури. След като КС е взел това решение, то трябва да се изпълни. Лошото е, че в самия изборен процес са допуснати грешки – ако не бяха допуснати, нямаше да се стигне до промени на резултатите.

- Имате ли спорни точки с ДСБ? Миналата седмица хора от СДС казваха, че тъмносините са ги поставили в патова ситуация, след като са декларирали толкова рано подкрепа за Йорданка Фандъкова, без да я синхронизират с вас?
- Лично аз не намирам нищо странно в това. Мисля, че в една коалиция спокойно могат да бъдат решавани всички въпроси. Факт е, че взеха решението си преди нас, но ние сме си различни партии, няма логика да бъдем дотолкова синхронизирани и да вземаме еднакви и едновременни решения. Всяка партия ще запазва своята себестойност и бъдещето ще покаже дали ще продължим по този или по друг начин.


Интервюто взе Райко Байчев

Станете почитател на Класа