Вили Лилков, общински съветник от ДСБ: Решението да подкрепим ГЕРБ не е правилно

- Г-н Лилков, вие не бяхте съгласен с решението на ДСБ партията да няма собствена кандидатура на частичните местни избори в София. Защо?
- Считам, че решението да се подкрепи кандидатът на ГЕРБ не е правилно, защото лишава СДС и ДСБ от реално участие в предизборната кампания. Разбира се, подкрепата на личност като г-жа Фандъкова е най- нормално в тази ситуация, когато вече е решено да не се явяваме на вота. Но тъй като решението вече е взето, оттук нататък то трябва да се изпълнява. Вероятно правилността му ще се докаже след две години, когато на нормалните кметски избори двете партии ще се явяват самостоятелно, както беше решено на националната конференция на ДСБ. На този етап друг кандидат извън този на ГЕРБ, който е част от дясното пространство, няма как да спечели вота.

- С тази стъпка обезличава ли се дясното пространство?
- Да, моето мнение е такова. Аргументите, които използвам в своя подкрепа, са, че СДС и ДСБ имаха реално участие в управлението на града през последните години, реално участие в дебата по развитието на София и можеха да покажат своя алтернатива.

- Имаше упреци, че десницата се е отказала от участие заради спазарени зам.-кметски места. Вярно ли е това?
- Нормално е, когато се окаже подкрепа на един кандидат в една предизборна кампания после да се споделят и отговорностите по управлението. Защото подкрепата за една политическа партия означава подкрепа за нейната политика и нейната политическа програма. Не смятам, че може да се говори за пазарлък, а за по-дългосрочно сътрудничество. Това, че ДСБ и СДС ще загубят от неучастието си, е безусловно. Но когато подкрепяме някого е нормално да си сътрудничим с него до края на мандата.

- В какви насоки ще си сътрудничите с ГЕРБ? Имате ли някакви условия за работа с хората на Бойко Борисов?
- Разбира се, на този етап трябва да се подпише споразумение, което не толкова да визира определени постове и длъжности, колкото да определи конкретни политики, които да се изпълняват в следващите години. София се намира в особена ситуация. Твърдя, че много от системите на града са в криза и в последните години не се случва това, което би трябвало да се случи след присъединяването на България към ЕС. Ако трябва да обобщя с две думи, през следващите години трябва да се спазват заложените стратегически цели в общия устройствен план на столицата, промените в който ще се гласуват в близките месеци. София има да решава не само собствени проблеми, а трябва да послужи като мотор на развитието на целия Югозападен район на планиране в страната.
Столицата трябва да си осигури такова развитие, което да подпомогне и съседните общини като Костинброд, Горна Малина, Елин Пелин, Самоков, Своге, Перник. Това са все общини пряко свързани с нашия град и имаме общи проблеми. Столицата вече е събрала в себе си повече от 30% от населението на страната и през следващите години ще става все по-привлекателна. Паралелно с това би трябвало да се разработят и национални политики, които да балансират развитието в България, а не да имаме само един притегателен център. Ако до 2030 г. населението на София продължава да расте с тези темпове, градът ще преживее много тежка криза. Проблемите на столицата са и проблеми на национално ниво. В такъв смисъл има логика да се подкрепи кандидатът на ГЕРБ, защото ще се подобри работата с правителството и държавните институции. Добрите неща за София се случиха в годините, когато имаше управление на ОДС и кметът беше от същата коалиция.

- Според вас кандидатът на социалистите Георги Кадиев може ли да бъде реална алтернатива на г-жа Фандъкова?
- В ситуацията, в която се намира БСП, от една страна, и ,от друга страна, възходът на ГЕРБ, смятам, че шансовете на социалистите на тези избори са минимални. Още повече че те не са разпознати като истинска опозиция в управлението на столицата. В такъв смисъл г-н Кадиев не може да застраши резултатите на г-жа Фандъкова, която е подкрепена и от ДСБ, и СДС.


Интервюто взе Александър Сивилов

Станете почитател на Класа