Станишев: Няма други кандидати за лидерския пост

Александър Сивилов

Въпросът за моето председателско място не е най-важният за БСП. Нямам притеснение да се явя на състезание с който и да е от официалните кандидати, но така или иначе никой още не се е заявил като такъв. Това заяви вчера пред журналисти председателят на левицата Сергей Станишев. Той присъства на учредителната конференция на Младежкото обединение на БСП в столичния хотел „Принцес“.
Според Станишев е важно да се направи обективна оценка на свършеното от предишното правителство и да се каже какво то не е успяло да постигне.
„БСП трябва да има силен екип. Днешното състояние на Изпълнителното бюро не е екип за съжаление“, беше категоричен Станишев. Бившият премиер упрекна хора от партията, че говорят за погребение на БСП. Той беше категоричен, че ако те бяха насочили енергията си към спорове с политическите си опоненти, резултатите за левицата щяха да са по-добри.
Председателят на червената партия каза, че не е бил бламиран от Националния съвет, след като на заседанието в събота основните документи, представени от екипа на Станишев, не бяха приети. Според него проблемът е бил в липсата на кворум в края на заседанието.
„Документите са резултат от много работа на много групи. Те не са индивидуален документ”, каза още Станишев. Той допълни, че проектът на политическа декларация е бил в много висока степен одобрен. Бившият премиер обясни, че до края на седмицата ще се проведе заседание на пленума, за да се приемат документите за редовното заседание на 47-ия конгрес, който е насрочен за 18 октомври.
„Имам лична молба, не възпроизвеждайте някои характеристики на БСП като партия. Не плетете интриги, междуличностни борби и сблъсъци. Разглеждайте се като приятели, които са се събрали да работят“, каза Станишев в речта си към младежките делегати. За председател на обединението беше избран Явор Гечев от пловдивската организация. Единствено той от всичките кандидати получи 276 гласа и премина прага от 50%. Останалите кандидати получиха съответно: Гергана Алексова – 53 гласа; Калоян Паргов – 33; Юлия Рашева – 29; Владимир Илков – 3 гласа.
Младежкото обединение избра и членовете на Националния си съвет. Взето бе решение съставът му да се увеличи от 69 на 71 души.




Явор Гечев: Ще подкрепим всеки председател, който застане зад нас


- Г-н Гечев, какви ще бъдат приоритетите ви като председател на движението? Смятате ли, че ще успеете да прокарвате ваши предложения през Националния съвет на партията?
- Като председател не мога сам да определя приоритетите за действие на Младежкото обединение. Младите хора в БСП имат невероятен потенциал за експертно мнение. Мисля, че можем да отправим много силни послания и политики, които да предлагаме в Националния съвет на БСП. Досега младите не можеха да влияят съществено в нашата партия. Въпрос е на лично мотивиране да участваш в процесите и твоят глас да се чуе. Ние ще отстояваме своите позиции. В крайна сметка, ако младежите са единни и предлагат нормална адекватна политика, тя ще се приеме.

- Ще вземете ли позиция по това, което се случва в БСП?
- Мисля, че младежите биха подкрепили всеки един председател, който би подкрепил самите тях. Този дебат става вреден за БСП и всеки от хората, които участват в него, трябва да си вземе поука и да сложи спирачки на собственото си его, защото отблъсква обикновените членове на партията.

Станете почитател на Класа