Последните прогнози: Ето кога разпускат парламента и насроччват избори

Последните прогнози: Ето кога разпускат парламента и насроччват избори
  • Публикация: 
  • Дата:  
    03.01.2023
  • Сподели:

До края на януари най-вероятно парламентът ще бъде разпуснат и президентът ще насрочи поредни извънредни избори за края на март или първата седмица на април, прогнозираха политолози и депутати, пише Труд бг.

 

 

Като минимална бе оценена от тях възможността да се формира правителство с третия мандат и като нулева, това да се случи с втория мандат, който президентът Румен Радев днес връчва на “Продължаваме промяната”. 

Парламентарните партии още преди коледните празници показаха на ПП, че нямат намерение да се заиграват с тях, отказвайки да участват в съставяне на списък с приоритети.

Единствено и очаквано от “Демократична България” обявиха, че са готови на общи действия с ПП.

От БСП, които бяха коалиционен партньор в правителството на Кирил Петков казаха, че ще дадат списък с приоритети от предизборната си програма заради електората си, на когото искат да докажат, че не са отстъпили от своите искания.

Според юристи няма никакво значение дали кандидатът на ПП за премиер акад. Николай Денков веднага ще върне мандата, или ще го вземе и седмица ще демонстрира опити за съставяне на правителство. 

Политолози коментираха пред “Труд news”, че битката на всички парламентарни партии с оглед на предстоящите избори е да не бъдат обвинени, че по своя воля за провалили мандат.

До 10 януари Денков може да държи мандата, а след като го върне като неуспешен президентът има седем дни - т. е. до 17 януари, за да избере третата партия, на която да даде третия мандат. 

Прогнозите на политолози и наблюдатели на коя политическа сила ще бъде даден последния шанс за съставяне на кабинет се разминават.

Едни твърдят, че отново ще е БСП, а други, че изборът ще е между “Български възход” и ДБ. По конституция няма срок за партията, получила мандата, но юристи смятат, че при това положение с сила е тълкуването за разумен срок. 

Той не би следвало да е повече от седем дни, които изтичат на 24 януари. Възможно било обаче срокът да се удължи и с няколко дни, ако от “Дондуков” 2 настояват извънредните избори да са на 26 март или 2 април.

Пламен Киров, професор по конституционно право, пред “Труд news”: За третия мандат всичко зависи от „Козяк“

С втория мандат правителство няма да има, а за третия - всичко зависи от “Козяк”. Процедурата вероятно малко ще се разтегне, защото академикът вероятно ще се опита нещо да прави. За седем дни един молец може да надупчи редица изискани вълнени костюми.

По-реалистично е обаче животът на този парламент да продължи до края на януари, а изборите да са преди Великден.

Възможностите за третия мандат са две - да бъде връчен на “Български възход” или на “Демократична България”.

ДБ не могат да направят нищо сами. Ако мандатът им бъде връчен, цяло проектоправителството персонално ще бъде определено от “Козяк”.

При “Български възход” влиянието няма да е чак толкова силно. Там ще има подаване на генерална линия и поставяне на определени персони за ключовите позиции като министрите на отбраната, на външните работи и на финансите. Всички останали нямат значение.

Смятам, че е изключено Румен Радев да връчи третия мандат на БСП, както правеше досега. Там нещата са стигнали до своя естествен край - на тотална непоносимост и от двете страни. И тази непоносимост не е чисто психологическа, а и физическа.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог, СУ: Хартиената бюлетина ще промени съотношението на силите

Шансовете за втори и трети мандат са минимални. Ако е имало възможност вторият да се реализира, нямаше защо процедурата да се влачи за след Нова година. Изнасянето на втория и третия мандат за след 1 януари 2023 г. са единствено с цел изборите да бъдат на 12 или 19 март, както е решил президентът. 

Възможно е той да връчи третия мандат на БСП с  идеята, че той няма да се случи, но ще свърши неговата работа да разбива БСП, което прави постоянно.

Ако има гласове, че предава партията, отговорът му ще бъде – как така, ето трети път ѝ давам мандата на партията, която ме е издигнала! А ако трябва да сработи мандата, сигурно ще го даде на Янев, но такова правителство не му трябва, по-добре е да си управлява със служебни кабинети. 

Нещата са на кантар и малко трябва да се побутнат в едната или другата посока. Хартиената бюлетина е доста сериозна стъпка в това отношение.

Машината спира поне 400 000 души да гласуват и това не са гласове за ПП или ДБ, тези партии се опитват много активно да държат тези хора вкъщи.

Ако те отидат да гласуват с хартиената бюлетина, е възможно да се стигне избирателна активност от 3 милиона, което е достатъчно да промени съотношението на силите 60:40 в полза на „хартиената коалиция“ на статуквото и е възможно вече да има правителство в следващия парламент.

Христо Панчугов, политолог, НБУ: Надявам се да се намерят партии, които да отнемат властта на президента да управлява

Вече няма логика да има правителство с втория или третия мандат. А дали има шансове - по-малки са шансовете да има, отколкото обратното. Партиите вече са извън всякаква възможност за постигане на каквото и да е съгласие.  

Като гледам как всички играят играта на президента да отлагат максимално, явно отиваме към избори през март. Въпросът е защо се продължава изкуствено това отлагане, тази политическа криза, която води до допълнително радикализиране на гласоподавателите и на самите партии.

Няма логика Радев да даде третия мандат на някой, различен от БСП. С останалите формации има тежки разминавания. Единствената стратегия, която му остава, е да играе за подкрепа от страна на БСП.

Резултатите на следващи избори може да са същите, но това не значи, че нищо не може да се промени. При радикализацията на избирателите те могат да изберат  алтернатива, за която ние в момента не си даваме сметка.  

Може някои политически формации да са си взели поука и да променят начина, по който се държат. Така че има шанс да се промени ситуацията. 

Силно се надявам да се намерят партии, които да отнемат  възможността на Радев да управлява със служебни правителства.

Защото отказът на парламента да отвоюва властта си от президентската институция е силно тревожна тенденция.

 

Станете почитател на Класа