Депутатите отхвърлиха доклада на комисията „Кушлев“

С 41 гласа „за”, 32 гласа „против” и 85 гласа „въздържали се” депутатите в парламента отхвърлиха вчера годишния отчет на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, известна като комисията „Кушлев“. „Няма ефективност от работата на комисията. Необходими са спешни законодателни промени в тази област“, каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ и шеф на правната комисия Искра Фидосова. Според нея в бюджета няма постъпила нито една стотинка и нито един лев от дейността на комисията. „Не сме коментирали персоналното отстраняване на г-н Кушлев или на когото и да било. Става въпрос за законодателни промени в тази област, за да има ефективност”, каза още Фидосова. Тя добави, че този вид доклади се представят само за сведение на народните представители, и по думите й дори не било необходимо гласуване. „С неприемането на доклада ние искаме да кажем, че не сме съгласни с ограничените правомощия на комисията“, каза пред „Класа“ Анастас Анастасов, шеф на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
„Неприемането на доклада на комисията „Кушлев” е своеобразен знак за бламиране на дейността й“, каза пред журналисти председателят на парламентарната група на РЗС Яне Янев. Според него съдържанието на доклада е ясно и красноречиво и са дадени всички данни, които са свързани с дейността на комисията, „За разлика от доклади на много други органи и институции, избрани от Народното събрание, този доклад е чудесен. Докладът съдържа такива данни, каквито са необходими на народните представители, за да се запознаят с дейността на комисията”, коментира лидерът на РЗС. Той беше категоричен, че неприемането на доклада е лош сигнал за Брюксел.
„Ние трябва да разширяваме обхвата на дейността на тази комисия. Считам, че час по-скоро ГЕРБ трябва да подкрепи поправки в закона, които да разширят правомощията на комисията, по отношение на демонстрираното богатство и лукс, които са необясними за обществото“, каза още той. Според него не е ясно защо РЗС и Синята коалиция са гласували „за” доклада, а по-голямата част от ГЕРБ – „въздържали се”.
Пред „Класа“ Янев заяви, че вече е разговарял с премиера Бойко Борисов и двамата са постигнали консенсус относно разширяването на обхвата на дейността на комисията. „Считаме, че са необходими промени в законодателството - НК и НПК, за да може комисията да получи свобода да действа по-ефективно“, каза Янев. Той допълни, че двамата с премиера са на едно мнение, че е много добър пример за работата на комисията запорът на имуществото на бизнесмена Христо Ковачки на стойност близо 144 млн. лв. заради невнесени данъци. „Трябва да се продължи да се работи по същия начин“, каза Янев. И допълни: „Вярвам на Бойко Борисов.“

Станете почитател на Класа