Пуснаха нова пропускателна система в Народното събрание

Нова контролно-пропускателна система за депутати заработи в парламента вчера. Монтираните устройства записват влизането и излизането на всеки депутат, като се отбелязват часът, минутата и датата заедно с образа и личните данни на народните представители. Системата е направена така, че ако депутат се опита да мине с повече от една депутатска карта, устройството блокира.
По време на гласуването във всяка минута ще може да се следи дали даденият вот е от депутат, влязъл в сградата, или от такъв, който го няма. Системата може да пуска до 30 души в минута, а целта й е да прекрати гласуването с чужди карти в парламента.
Промяна има и за журналистите, отразяващи работата на Народното събрание – те вече ще влизат от страничен вход откъм сградата на БАН. На председателския съвет от ДПС и БСП обаче се обявиха против новия пропускателен режим. Двете партии не бяха съгласни с това, депутатите да не могат да влизат от централния вход, тъй като системата не е монтирана там. „Постигнат е консенсус да няма ограничение и депутатите да могат да влизат и през двата входа“, каза обаче Ангел Найденов от Коалиция за България. Той съобщи, че е решено само по един зам.-председател на парламентарни групи да има право на достъп до информацията от отчитането на картите на депутатите.

Станете почитател на Класа