Яне Янев обвини Станишев в чадър над кръга "Карадимов"

Райко Байчев

Бившият премиер Сергей Станишев е покровителствал и помагал на кръга „Карадимов“, който е бил воден от един от съветниците на премиера Росен Карадимов. Това съобщи вчера лидерът на РЗС Яне Янев в кулоарите на парламента в отговор на обвиненията на бившия премиер, че Янев хвърлял димки в медиите. „Станишев целият е в дим“, отвърна задочно Янев и добави, че въпросният кръг „Карадимов“ наподобявал кръга „Орион“ по време на управлението на кабинета на Жан Виденов. Янев уточни, че кръгът „Карадимов“ е имал много широк обхват на дейности, сред които са били търговия, злоупотреба с влияние, корупция, заменки на земи от горския фонд. Янев също причисли към корупционния кръг и брата на експремиера – арх. Георгий Станишев. „Бившият министър-председател е прикривал доклади и докладни записки, както и справки от ДАНС, които са уличавали брат му в корупционни практики“, заяви още Яне Янев. Той съобщи, че комисията за борба с корупцията изисква всички сведения за този случай от Дирекция „Противодействие на корупцията“ в ДАНС. „Поискал съм специално комисията да има на разположение 60 дни, за да се запознае с този случай, тъй като става въпрос за много страници и голям обем от информация“, уточни Янев в кулоарите на парламента.
„Господин Янев превърна парламента в цирк", отвърна лидерът на БСП Сергей Станишев. Той нарече „поредната глупост“ обвиненията, че е облагодетелствал брат си. „Янев така се поддържа политически жив – с бомбастични изявления. Това не му влиза в правомощията – нека съдът и прокуратурата да докажат, ако наистина има нещо такова“, коментира пред „Класа“ Антон Кутев от БСП. „Това е вулгарно нарушаване на механизма, по който трябва да действа една държава – не може Янев да гради имиджа си за сметка на човешки съдби и политическа репутация“, добави Кутев.


Симеон Дянков и Михаил Миков се обиждаха на „крадец“

Спор между министъра на финансите Симеон Дянков и бившия вътрешен министър Михаил Миков възникна вчера в парламента. „Ние искаме да спестяваме средства и ги спестяваме, защото вашето правителство толкова е крало и е било толкова неефективно, че сега сме в период на дефицит, до който вие ни докарахте“, заяви Дянков. „Това не е добър атестат за отношения в българския парламент“, отвърна Миков. Не е допустимо да има обиди, добави бившият вътрешен министър и заяви, че може да се каже, че Дянков е крадец.

Станете почитател на Класа