Спират с промени в закон корупцията в МО

Текстове от Закона за отбраната, които могат да бъдат източник на корупционни практики, ще бъдат премахнати. Това заяви вчера военният министър Николай Младенов след първото заседание на Съвета за борба с корупцията. Младенов набеляза още няколко насоки на работата на съвета. Министърът заяви, че трябва да се създаде закон за специалните обществени поръчки, както и че МО има нужда от силен инспекторат с ясно разписани пълномощия, който да прави вътрешни проверки.
„Вече е приключила проверката на Министерството на отбраната за сделките с купуването на апартаменти за военни, сключени от бившия министър Николай Цонев“, каза още Младенов. Той обясни, че скоро ще бъде преценено как ще се търси отговорност на тези, които са вземали решенията за покупката на апартаменти.
„Трябва да направим бюджета на Министерството на отбраната по-разбираем за гражданите“, обяви министърът. И обясни, че Съветът за борба с корупцията има за цел да анализира практиките в миналото и да предложи такива идеи, които да увеличат прозрачността в публичната отчетност на ведомството.
„Лошите практики от миналото са все по-видими в нарастващото недоверие на обществото към МО", беше категоричен той. Според него последствието е недоверие между политици и военни и всички тези фактори, взети заедно, водят до блокиране на дейността на министерството. Младенов обаче направи уговорката, че има много добро разбиране между щаба и политическото ръководство.

Станете почитател на Класа