МС освобождава началника на „Военна полиция“

Правителството предлага на президента на Република България да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Иван Мечков от длъжността директор на служба „Военна полиция”. Това съобщиха вчера от правителствената информационна служба. За заемане на длъжността се изисква военнослужещият да притежава разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво, за каквото бригаден генерал Мечков е получил отказ.
Правителството предлага на поста да бъде назначен полк. Данчо Дяков. Той е роден през 1965 г., завършил е военния факултет на ВИФ. Преминал е през основните военно-полицейски длъжности до началник на отдел в служба „Военна полиция”. Специализирал е във Франция, САЩ, Германия, Турция. Владее френски и английски език.
Около случая с отказ до по-високо ниво на класифицирана информация се вдигна шум, след като през август военният министър Николай Младенов не отрече информация, че генерал Мечков сам е подписал разрешението си за достъп до класифицирана информация. Още тогава министърът заяви, че ще преразгледа назначението му за началник на „Военна полиция“.

Станете почитател на Класа