Сметната палата се заема с ПУДООС

Период от няколко години назад да обхваща одит на Сметната палата
на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), решиха депутатите вчера. В становището на бюджетната комисия се посочва, че на предприятието не е правена проверка от седем години. Докладът за управлението на парите във ведомството трябва да е готов до края на януари 2010 г., а председателят на Сметната палата Валери Димитров лично се ангажира с проверката. Делян Добрев от ГЕРБ съобщи, че за последните 3 години разликата в приходната и разходната му част е над 100 млн. лв.
Бившият министър на околната среда и водите и настоящ депутат от ДПС Джевдет Чакъров подкрепи извършването на такъв одит и каза, че няма никакви притеснения, защото отчетите на предприятието са публични, тъй като са част от отчета на държавния бюджет. Той увери, че са отпускани средства на общини от цялата страна, а не само на избрани от дадена политическа сила.
Около ПУДООС се заговори след интервю на Валери Димитров пред БНР, в което той заяви, че са констатирани много нарушения при изграждане на сметище, финансирано от държавната предприятие. В някои медии неправилно бе посочено, че въпросното сметище е софийското.
По време на обсъждането в бюджетната комисия бе изнесен и фактът, че политически консултанти по проектите на ПУДООС са неизменно фирми, свързани с депутати и лица от ДПС. Депутатите поискаха да се направят проверки на проекти със завишени цени и на такива, за които има съмнения за конфликт на интереси.

Станете почитател на Класа