Илия Божинов, социолог: Георги Кадиев е лицето на дясната политика в БСП

- Г-н Божинов, има ли управлението на ГЕРБ в София алтернатива?
- Кандидатурата на Йорданка Фандъкова за кмет на София беше очаквана и логична за решенията, които напоследък взема Бойко Борисов. Добре е да е жена -. лоялна, послушна и предсказуема. Предвид рейтинга на ГЕРБ е и почти сигурно избираема. Особено пък на фона на мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет.
Въпреки че аргументът „какво ще прави друг кмет с този общински съвет“ не е особено работещ, защото и Бойко Борисов беше „и сам воинът е воин“ през 2 от последните 4 години. Пък след това вижте какво стана.

- Как коментирате решението на лидера на БСП Сергей Станишев да подкрепи номинацията на Георги Кадиев за кмет на София?
- Действията на основния съперник на ГЕРБ – БСП, също бяха напълно предсказуеми. Георги Кадиев в последните няколко години е постоянната кандидатура на Румен Овчаров в София. И въпреки противоречията на Кадиев със Сергей Станишев (а може би и точно заради тях) той беше единствената разглеждана кандидатура и спечели номинацията. Станишев го подкрепи на принципа: „Вдигнал съм ръце от вас - оправяйте се и след това си носете отговорността.“ Въпреки че практиката показва, че никой в БСП не носи отговорност след изборна загуба. Всъщност Кадиев е олицетворение на дясната политика на БСП и в София. Интелигентен, начетен и без грам социално чувство. От 1995 г. до днес основната мантра на левите в София е: „Няма ляв, няма десен кмет, а само прагматичен.“ Поради това се редуваха банкери с партийни кандидатури. Т.е. кандидатурата на БСП не е била и сега не е политическа алтернатива! Само личностна.

- А каква трябва да е различната политика?
- Каква може да е алтернативата? Политика плюс личност! А каква може да е различната местна политика? Единствено и само социална! Що е то социална местна политика? На първо място, разбира се, построяване на общински жилища за младите и бездомните. На второ - бих поставил активното общинско участие в образованието. Не само повече детски градини. Да не оставяме образованието само на държавата, трябва да възстановим възрожденските традиции.
Необходимо е и активно участие на общината и в здравеопазването. И там държавата, меко казано, не прави достатъчно. Същото важи и за всички социални дейности – домове за стари хора, грижа за инвалиди и т.н.
Общината трябва да поеме и грижата за работните места на столичани и, разбира се, да развива индустрията и търговията. Комуналните дейности следва да станат общински. Стига сме плащали на неясни офшорни фирми за несвършена работа! Да се създадат общински дружества за събирането и преработката на боклука, водопровода и канализацията, озеленяването, градския транспорт, постройката и ремонта на пътищата и много други.
Драстично следва да се промени подходът към автомобилното движение. Следва да се построят много повече надземни и подземни паркинги, нови улици, кръстовища на няколко нива, да се прекрати практиката „на всеки 10 метра – знак, на всеки 100 метра - светофар“, масово да се изгради „зелена вълна“ и компютърна система за управление на движението. Да не откриваме топлата вода, а да видим как са решени тези проблеми в другите държави, които са имали нашия проблем преди 20-30 години.
Огледайте се и вижте как изглежда градът ни. Девизът на София трябва да стане „Расте и грознее“. Новите сгради си гледат една на друга в прозорците, разностилието и несъобразяването със закона станаха стандарт, унищожихме зелените площи, застроихме градинките.
Ами останалите нерешени проблеми - спортните съоръжения, екологията, Витоша, кучетата... Списъкът е много дълъг.

- Кой би могъл да се справи с този списък?
- Човекът, който искрено и последователно се заеме с решаването на тези въпроси, може да победи всякакъв висок рейтинг. Стига да има достатъчно подкрепящи го съмишленици и средства за предизборна кампания. Защото напоследък в политиката и най-добрите идеи не виреят без сериозна финансова подкрепа.


Интервюто взе Станислав Савов

Станете почитател на Класа