Кой още се отцепи от ИТН и какво каза Кирил Петков

Кой още се отцепи от ИТН и какво каза Кирил Петков
  • Публикация:  DW
  • Дата:  
    18.06.2022
  • Сподели:

"Опитвахме се, защото не знаехме дали Слави е луд, нелогичен или 100% корумпиран", казва премиерът Кирил Петков пред "Капитал". Междувременно още един депутат се отцепи с емоционално изявление от "Има такъв народ".

 

 

 

Днес стана известно, че парламентарната група на партията на Слави Трифонов напуска и депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Кирил Симеонов.

"Срам ме е"

"Аз се записах да се борим срещу системата и ме е срам, че сега гласувахме със системата. Ако ще подкрепяме системата, това не е моят проект", заяви Симеонов в кулоарите на парламента и посочи като причина отстраняването на председателя на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната", което стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане".

Преди това Симеонов направи сходно изявление от трибуната на Народното събрание. Депутатът разказа, че когато се срещнал със Слави Трифонов, за да се включи в партията му, е бил попитан за какво се бори. "Казах му, че се боря срещу системата, срещу статуквото. Вчера ние гласувахме заедно с тази система и мен ме е срам от това нещо", заяви Симеонов. Изказването му бе посрещнато с аплодисменти от групите на "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и от депутатите, отцепили се от "Има такъв народ". "Това, което се случи вчера, беше последната капка", заяви още Симеонов.

 

Никола Минчев и Кирил Петков в парламента

 

След като "Има такъв народ" напусна управляваща коалиция, премиерът Кирил Петков обяви, че се търсят гласовете на 12 депутати. "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" имат общо 109 депутати, а за мнозинство са необходими 121 гласа.

"Всички маски паднаха"

"121 депутати без зависимост. Това ни е задачата. Много е важно следващата седмица какво ще се случи. В момента тези хора имат исторически шанс. Те имат огромната отговорност и историческия шанс да вземат правилните решения за държавата си. Толкова сме близо. Значи реално в момента от тези хора се решава в коя посока ще тръгне България", заяви премиерът Кирил Петков в интервю за "Капитал". В разговора той посочва, че комуникацията със Слави Трифонов е спряла още покрай номинацията на Любомир Каримански за управител на БНБ. "Опитвахме се, защото не знаехме дали Слави е луд, дали е нелогичен или е 100% корумпиран", казва още Петков в интервюто и добавя: "Вече паднаха всички маски". По думите му той продължава да има надежда, че част от депутатите на "Има такъв народ" ще подкрепят правителството и така то ще може да оцелее при предстоящия вот на недоверие.

На въпрос относно вариантите за коалиция след евентуални предсрочни избори премиерът отговаря следното: "Аз не виждам друг формат на управление от наша страна, освен да сме със съществуващите коалиционни партньори. Като човек от ръководството на "Продължаваме промяната" не мога да направя сделка с Борисов, не мога да направя сделка с господин Пеевски, не мога да направя сделка с господин Стефан Янев, не мога да направя сделка с "Възраждане"."

 

 

DW

Станете почитател на Класа