Шефът на парламента призна, че ветото срещу РСМ може да падне още през юни

Шефът на парламента призна, че ветото срещу РСМ може да падне още през юни
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.06.2022
  • Сподели:

Вярвам, че още в рамките на този парламент ще имаме минимум 120 народни представители, и парламентът ще продължи да работи, каза още Никола Минчев

 

"Правителство на малцинството трудно е съществувало в България в исторически план. Разчитаме на депутати, които да ни подкрепят, за да имаме истинско мнозинство", заяви председателят на парламента Никола Минчев от "Продължаваме Промяната" по Нова. 

 

"Все още няма потвърдени имена и лица. Това е процес, в който хората разбират накъде вървят. Категорично вярвам, че ще намерим тези 12 човека, дори и повече, разчитаме най-много на хора от "Има такъв народ". Това, което предлагаме, е заедно да работим за бъдещето на страната".

Има подадени оставки, но не всички министри от квотата на "ИТН" са факт. Това трябва да мине през народното събрание. Актуализацията на бюджета е по-големият приоритет, пред смяната на министрите,  заяви Минчев.

"Бойко Рашков продължава да е вътрешен министър, няма открита процедура за нов шеф на КПКОНПИ. Нямаме име за момента, за първи път чувам, че Андрей Гюров се обсъжда", каза още председателят на НС.

По неговите думи, към момента не е належащо "Продължаваме Промяната" да искат вот на доверие.

"Ако Европейският Съюз, ако ни даде гаранции за Северна Македония, това е най-добрата гаранция, че интересите ни са защитени" каза той. На въпрос на водещата, дали при тези гаранции, българското вето може да падне още през този месец, Минчев отговори: "Ако всичко това е на масата - ще видим".

Припомняме, че позицията на премиера Петков е различна от тази на президента Радев и от потвърдената от Консултативния съвет за национална сигурност. Според министър-председателя, европейски гаранции са достатъчни, за да вдигнем ветото още сега.

Точно за това алармира и депутатът от "Има такъв народ" Александър Балабанов, който посочи, че е бил убеждаван от премиера първо да се вдигне ветото срещу РСМ, срещу което Брюксел да гарантира, че впоследствие договорът за добросъседство ще бъде спазван.

"Разривът в енергетиката дойде от зам. министърът на енергетиката. Важното е, че България отстоя една твърда позиция, която е в неин интерес", каза още Минчев, визирайки Пламен Данаилов от "ИТН", който изнесе данни за разнобой в коалицията заради прекратяването на договора с "Газпром".

Вярвам, че още в рамките на този парламент ще имаме минимум 120 народни представители, и парламентът ще продължи да работи", обобщи председателят на парламента.

 

Станете почитател на Класа